deurstop, deurstopper

Deurstopper heeft meer betekenissen:

Verg. andere vormen van afstandhouders.


1. Ook: deurbuffer, deurdemper. De deurbuffer is het attribuut dat ervoor zorgt dat een deur niet openslaat: deze deurstopper houdt de deur tegen waardoor bv. de deurkruk niet tegen een ruit of de muur kan slaan. 
Er zijn modellen voor de vloer, voor de wand (laag) en voor de wand op bijna vloerhoogte, deurkrukhoogte of jashaakhoogte.
Ook is het mogelijk met de deurstopper de deur vast te zetten (deurvastzetter).


deurstoppers als bescherming van muur, raam e.d.
   

deurvastzetters, deurvangers:

deurvastzetter met vanghaak; bevestigen aan wand of paaltje; verzinkt; duwen op de knop ontgrendelt de deurvastzetter; wordt geleverd met sluitoog;
ook voor buiten (baptist): 


deurvastzetter met vanghaak; bevestigen aan vloer; door de verlengde boom kan op het achteraan uitstekende deel worden geduwd (voet, hand) om de deurvastzetter te ontgrendelen; ook voor buiten (toolstation):


deurvastzetter met rolveer als klemmer, verzinkt; gemakkelijk in te klemmen aan deur te duwen en uit te trekken door aan deur te trekken; ook voor buiten (baptist):


deurvastzetter met vanghaak en deurstop; ontgrendelen door met de vinder achter de deur de vanghaak op te tillen, wat niet altijd handig is... (deurvastzetter):onderstaand twee modellen met voetrem:
de voet wordt het stangetje met onderaan een rubber dop tegen de vloer gedrukt waardoor de deur vastgezet wordt; ontgrendelen door het ontgrendelingsplaatje in te drukken; 
beide modellen ook voor buiten;
rechts een model met in te drukken deel onderaan de stang en met grote max. slag van 200 mm;
let op: de lengte van de "slag" (het onderaan uitstekende deel van de stang) moet goed afgestemd worden op de afstand tussen onderzijde deur en vloer (baptist)deurstopper met veer; "opklapbare deurvastzetter voor een buitendeur; deurvastzetter met uw hand of voet om te klappen; door de veer en doordat deze schuin komt te staan, wordt voorkomen dat de deur dicht kan; verzinkt; bereik 150 mm; verschil vloer en plek van montage moet door schuine stand dan ca. 120-130 mm zijn (baptist):


magnetische deurvastzetter, chroom mat, ook in messing en geplastificeerd in wit of donkerbruin verkrijgbaar; niet voor gebruik buitenshuis omdat de klem niet zo sterk is en bij een windvlaag de deur zich los trekt (
toolstation):


deurvastzetter, eenvoudige deurvanger dreambaby (kinderveiligheidswinkel):


deurvastzetter, het stormhaakje, een eenvoudige deurvastzetter (
toolstation):


deurvastzetter, kajuithaak (baptist):


deurvastzetter, (toilet)haakje met twee scharnierpunten, in verschillende uitvoeringen (retro deurbeslag):


Eng. doorstop, bumper


2. Deurkruk-stopper. Deze deurstopper bevindt zich tussen deurkruk en muur. (Wanneer deze stopper iets groter is, kan hij zich ook onderaan de deur bevinden, dus vaak tussen deur en plint.)


fraai exemplaar, rvs met zwart kunststof, 4 cm lang en 2,5 cm breed (blomus):


één van de eenvoudigste en nuttigste exemplaren, zelfklevend rubber blokje in diverse kleuren en maten (foto joostdevree): 


wonderlijke exemplaar, dat niet op alle soorten deurkrukken past (foto joostdevree):


3. Ook: deurdemper. De deurdemper is bijvoorbeeld een deurstopper in de vorm van het kleine kunststoffen (rubberen) schijfje of dopje aan de binnenkant van een kastje of op de muur (als stootbuffer voor de deurkruk) wordt deurstopper genoemd. 


deurdempertje voor kastdeurtjes e.d.:


Eng. door silencer 


4. Deurklem. Attribuut waarmee men een deur klem zet zodat hij niet open of dicht waait. Deze deurstopper zorgt er dus voor dat een deur of raam niet verder opengaat dan de stand waarin je het tijdens het gebruik van de deurstopper op dat moment zet. 
Het bekende model is in de vorm van een wig en van verschillende materialen, maar er zijn er ook in kleurrijke kunststof fantasieuitvoeringen. Het apparaatje dat met de voet wordt ingedrukt en losgedrukt heet ook voetstop (eerste van rechts hieronder).


deurstopper als klemzetter


Eng. doorstop, door stopper


Foto's o.m. Interieurbeslag, Toolstation, Post en Eger, Destil, Hewi, Fonq, 316l.nl, Deurvastzetter, Toolstation, Kinderveiligheidswinkel, Stoppy.
Zie ook deurdranger.