bermkanttegel

Een bermkanttegel is een betonnen of kunststoffen geperforeerde "tegel" die als bermverharding toegepast wordt langs de bermen van provinciale en lokale landelijke wegen.
Bermkanttegels worden toegepast om:
- de berm te beschermen, dus om te vermijden dat de berm door autobanden wordt kapot gereden en kuilen of geulen gaat vertonen (waardoor het wiel van de auto blijft haken achter de rand van het asfalt)
- door de ribbels aan de tegels de automobilist te attenderen dat hij de rand van de weg bereikt heeft
- drainage toe te laten door de perforatie van de tegels, waardoor ook begroeiing en een groene, natuurlijke bermkant ontstaat.

Het voordeel/nadeel van sommige bermkanttegels boven gewone grastegels is de ribbel die het bekende irritante kadem-kadem-geluid veroorzaakt om je te attenderen dat je de berm bereikt hebt. Overigens, veel omwonenden vinden dat specifieke geluid niet prettig. Wellicht maakt de bermkanttegel met "nopjes" wat minder lawaai.
De tegels kunnen "hol en dol" zijn uitgevoerd of van speciale zijkanten die "in elkaar grijpen" (zie ecomodule) zodat ze beter op hun plaats blijven.
Voor bredere bermen zijn bredere "tegels" toe te passen.

Een alternatief voor bermkanttegels is Bermcrete, een bermkant van beton met een open structuur waardoor zowel drainage als begroeiing mogelijk is.

Een speciale bermkanttegel met gleuven verlaagt het verkeerslawaai: de WHISstone van 4Silence. Echter, waarschijnlijk zal de reductie van het verkeerslawaai zeer sterk verminderen wanneer de gleuven door zand/stof/aarde/gras/onkruid na verloop van tijd dicht zijn gezet.


bermkanttegels van beton:

bermverbandblok (
klik op de afbeelding voor een filmpje over de aanleg; altena infra):


bermkanttegel, hol en dol,
met ribbel (swaans beton):


bermkanttegels, gras zal er doorheen groeien (swaans beton):bermkanttegels van kunststof:

robuuste grastegel/bermkanttegel ecoterra van gerecycled kunststof, 3d-bevestiging, met kleine langwerpige noppen aan de bovenzijde die meer grip geven en een geluidssignaal verstrekken aan de bestuurder; klik op de afbeelding voor de brochure (kremers bv):


een voorbeeld van de ecoterra van kremers bv:


bermkanttegel/graskantsteen van gerecycled kunststof (s.p.m. lintzen):alternatief voor bermkanttegel, bermcrete, ruw oppervlak, 25% holle ruimte, holten worden opgevuld met grond, gras groeit op grond (geen optische verbreding van de rijbaan):


en na een tijdje is de bermcrete bermkant weer groen:


Verg. rotondeblok, grastegel (grasblok).