accoya

Accoya is de handelsnaam voor hout dat via acetyleren is verduurzaamd. Acetyleren of acetylatie is de naam van het modificatieproces waarbij hout door en door behandeld wordt met een hoge concentratie azijn (azijnzuuranhydride, de sterk geconcentreerde versie van keukenazijn). In het hout wordt hierdoor het aanwezige hydroxyl vervangen door acetylgroepen. De hydroxylgroepen trekken vocht aan, zorgen voor zwellen en krimpen van het hout en laten het hout sneller verteren. Acetylgroepen hebben daar geen geen last van. Door de hydroxylgroep te vervangen door een acetylgroep wordt het hout verduurzaamd.
Overigens, na het acetyleren wordt het azijn weer uit het hout getrokken waarbij ook de hars het hout verlaat. Een voordeel van minder hars in hout is bijvoorbeeld dat het hout beter te verven is. Het teruggewonnen materiaal wordt hergebruikt: de azijnzuuranhydride die niet gereageerd heeft met een hydroxylgroep in het hout wordt zonder tussenbewerking zo weer hergebruikt. 


principe van de productie van accoya (nijhuis toelevering):


Op deze manier kan, aldus de leverancier, Accoya bovengronds 50 jaar meegaan, bijvoorbeeld als kozijn of geveldeel, en ondergronds en in contact met zoet water 25 jaar.
Hoewel het principe al uit de jaren 1920 stamt, werden pas in de jaren 1990 proeven genomen met Accoya, o.m. door de Stichting Hout Research SHR. Het Britse Accsys Technologies heeft dit overgenomen en vestigde de eerste commerciële Accoya-fabriek in Nederland.
Bronhout voor Accoya is de snelgroeiende Pinus Radiata, een lid van de dennenfamilie, uit Chili en Nieuw-Zeeland. In Noord-Spanje is deze boom aangeplant om ook dichter bij huis over bronhout te beschikken.

Aspecten van Accoya
- duurzaamheidklasse 1 (een uitstekende vervanger voor tropisch hardhout)
- is zeer vormstabiel (het zwelt en krimpt nauwelijks, denk aan kozijnen e.d.)
- verf en lak schijnen langer langer mee te gaan (anderhalf tot twee jaar langer, hiermee geeft het een reductie van de onderhoudskosten)
- is niet vatbaar voor houtaantastende insecten en schimmels
- gegarandeerd bestand tegen verrotten
- onbehandeld Accoya vergrijst zoals vele andere "houtsoorten"
- komt uit duurzaam bosbeheer (FSC/PEFC)
- is zelf niet giftig en wordt niet behandeld met bestrijdingsmiddelen
- het volledige hout is behandeld, niet alleen de oppervlakte zoals bij andere verduurzamingsmiddelen
- is geschikt voor transparante verfsystemen in buitengebruik
- heeft een verbeterde warmte-isolatie
- heeft een laag gewicht in vergelijking met de sterkte
- is goed verwerkbaar (zagen e.d.)
- is goed te verlijmen met PU, Epoxy en PRF lijmen (moeilijker met PVAc en MUF hoewel ook daar inmiddels grote volumes van geleverd zijn)
- is geschikt voor RVS bevestigingsmateriaal (i.v.m. de zuurgraad)
- is 100% recyclebaar
- is duurder dan traditioneel kozijnhout, al is dit dan ook vaak duurzaamheidsklasse 3
- is niet geschikt voor dorpels e.d. (het is daarvoor niet hard genoeg)
- onbehandeld accoya mag niet behandeld worden met hogedrukspuit (tast het toch betrekkelijk zachte oppervlak aan) of met agressieve reinigingsmiddelen (kunnen verkleuring geven).


brug van gelamineerde accoya in sneek, oak architects (achterbosch architectuur en onix architecten), constructie schaffitzel holzbrückenbau:


Accoya heeft de gold certificering van Cradle to CradleSM ontvangen vanwege de milieuvriendelijke eigenschappen van Accoya: 
- hout uit verantwoord beheerde bossen is de bron voor het acetyleringsproces waarin uitsluitend biologisch afbreekbare of herbruikbare producten worden toegepast
- Accoya heeft de eigenschappen van tropisch hardhout en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan duurzaam bouwen. (Bron Technisch Weekblad.)

Documentatie
- Brochure Accoya (van Accoya)

- Overzicht onderzoeksresultaten Accoya (van Accoya)

- Houtinformatiegids Accoya (van Accoya)

- Accoya als gevelbekleding (van Koninklijke Dekker)


Neem contact op met Accoya voor meer informatie.