home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


zoeten

 

zoeten

Zoeten is de laatste fase van het schuurproces bij natuursteen. Hierbij wordt het vlak met fijnkorrelige middelen nageschuurd (vroeger paste men een mengsel van rauwe en gekookte lijnolie toe, tegenwoordig zoet men met een schuurschijf). Het oppervlak van hardsteen wordt door zoeten donkerder en dieper van kleur en niet-glanzend
Na het zoeten kan men eventueel de natuursteen polijsten.

De methode om te zoeten (Bestekstermen natuursteen van Cultureel Erfgoed)
"Zoeten is een schuurtechniek waarbij het schuurmiddel, dat minstens even hard is als de te bewerken steen, een korrelgrootte heeft die kleiner is dan 0,5 mm en groter dan 0,15 mm. Nadat het werk geschuurd is kan het met een fijner schuurmiddel (korrel nummer 220, 400, 600) bewerkt worden, totdat er met het blote oog geen krassen meer zichtbaar zijn. Dan spreekt men van zoeten."

Leveranciers van natuursteen stellen dat er, afhankelijk van de schuurschijf, verschillende gradaties in glans mogelijk zijn:
- een geringe glans wordt "licht gezoet" genoemd
- een matglans is "gezoet
- een bijna hoogglans is "donker gezoet".


zoeten belgisch hardsteen (lamers natuursteen):


Documentatie
- Youtube-filmpje over zoeten van Belgisch hardsteen (van Lamers Natuursteen Almelo)

Zie ook bewerkingen van natuursteen.

Eng. to smooth