home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


werkblad voor de keuken, aanrecht, aanrechtblad, keukenblad

 

werkblad voor de keuken, aanrecht, aanrechtblad, keukenblad

Een aanrechtblad is een vast werkblad in de keuken met één of meer gootstenen (spoelbakken), vaak voorzien van een gastoestel of elektrische kookplaten en van kastjes aan de onderzijde. Een werkblad met waterkering heeft het voordeel dat er niet gemakkelijk vocht van het aanrecht op de keukenvloer druipt.

Beton. Hoewel de echte grijze betonkleur heel industrieel en design-achtig staat zijn er door pigmenten toe te passen veel meer kleuren mogelijk. Een betonnen werkblad wordt gemaakt van gietbeton. Afwerking van het betonnen werkblad is absoluut vereist, omdat beton zeer gevoelig is voor vetten e.d.

Graniet.
Zwaar, keihard, spiegelglad, zeer mooi, maar niet goedkoop. Graniet is beter bestand tegen water dan kunststof, maar toch dient men voorzichtig te blijven. Hoe harder de granietsoort, hoe beter deze bestand is tegen krassen. Krassen kunnen verwijderd worden door graniet opnieuw te polijsten. Indien afgewerkt met een poriënvuller, kan graniet geen water opslorpen waardoor vlekken gemakkelijker te verwijderen zijn. Let op met producten die je wel/niet mag gebruiken voor het onderhoud: vraag raad aan keukenhandelaar.

Granito
. Een glad geschuurde laag of vloer van met cement aan elkaar gekitte graniet- en/of marmerkorrels, afgewerkt met een impregneermiddel. In de vijftiger jaren van de 20e eeuw werd granito veel toegepast in aanrechtbladen en heeft toen de mode veranderde er onterecht een wat "goedkope" naam aan overgehouden.
Een andere naam voor granito is terrazzo, maar die wordt in Nederland eigenlijk gebruikt voor vloeren van granito (de term terrazzo wordt wellicht ook gebruikt voor aanrechten om de term granito te vermijden).

Composiet.
Goedkoper alternatief voor graniet. Composiet wordt gemaakt op basis van kunststof (hars) en gemalen granietkorrels. Composiet scoort goed op vlak van kleur- en slijtvastheid. Het heet goed bestand te zijn tegen zuren, krassen en extreme temperaturen. Vergelijk volkunststof verderop.

Hout: massief hout.
Mooi en warm, maar niet zo goedkoop. Veel gebruikte houtsoorten: beuk, eik en teak. Duurzaamheid en krasbestendigheid: afhankelijk van de hardheid van de houtsoort. Onderhoud: indien afgewerkt met vernis- of laklaag vergt een houten blad even veel (of weinig?) onderhoud als een blad in kunststof; indien geolied of geïmpregneerd: oogt mooier, maar vergt meer onderhoud.

Kunststof.
Populairst vanwege relatief lage prijs en onderhoudsvriendelijkheid. Degelijk en duurzaam indien van goede kwaliteit en goede afwerking. Aan zijkant vaak afgewerkt met gekleurde volkunststofrand voor een betere bescherming. Er zijn ook laminaat- en melamine-werkbladen, die beter bestand zijn tegen vocht dan de spaanplaat exemplaren. Controleer of verbindingen aan hoeken waterdicht verlijmd zijn; anders is er gevaar voor waterinsijpeling waardoor het spaanplaat kan zwellen. Nadelen van al deze kunststof werkbladen: niet bestand tegen hete pannen, oogt vaak echt "goedkoop".

RVS
. Roestvaststaal als werkblad heeft duidelijk voordelen: sterk, hittebestendig, niet poreus, de matte uitvoering is redelijk krasbestendig (kleine krassen zijn eigenlijk door het licht geschuurde oppervlak nauwelijks waarneembaar), redelijk hittebestendig, onderhoudsvrij, vrij gemakkelijk op maat te maken, vrijwel onzichtbaar wordt de wasbak aangelast. Uiterlijk is strak en industrieel. Nadelen zijn: past wellicht niet bij de romatische sfeer die men in een keuken wil hebben, de dunnere kwaliteiten rvs kunnen theoretisch indeuken bij forse stoten (ook de harde multiplex plaat onder het rvs zorgt ervoor dat er eigenlijk nauwelijks deukjes ontstaan). Het is niet voor niets het werkblad van bijna alle horeca-vestigingen. 

Volkunststof.
Ook corian genoemd (eigenlijk een merknaam), een solid surface product, een composiet van mineralen en harsen. De term "volkunststof" betekent hier niet dat het 100% kunststof is, maar dat het materiaal massief is. Volkunststof is in heel veel kleuren te krijgen, lijkt soms enigszins op marmer. Duurder dan graniet. Bestand tegen krassen maar aangeraden wordt een snijplank te gebruiken; eventuele krassen kunnen weggewerkt worden met staalwol. Omdat het niet poreus is gemakkelijk schoon te maken en te houden. Extra voordeel is dat het plaatmateriaal gecombineerd kan worden met gieten, waardoor een naadloze verbinding ontstaat tussen de verschillende onderdelen van een aanrecht (werkblad, spoelbak, waterkering). Corian is minder bestand tegen extreem hoge temperaturen (voorzichtig dus met hete potten en pannen).

Keramiek, met niet-poreuze toplaag. Keramiek is een materiaal dat wordt geproduceerd uit een mengsel van o.m. klei en kleurstoffen die in vorm onder hoge druk geperst worden, waarna het geheel wordt gebakken. Door toevoegingen kan het uiterlijk ook een ander uiterlijk krijgen, roestachtig e.d. Werkbladen van keramiek worden altijd op maat gemaakt.
Voordelen: een natuurlijk uiterlijk, strakke vormgeving mogelijk, hittebestendig (bestand tegen hete pannen), hard, en door de toplaag redelijk krasbestendig en vlekbestendig; het materiaal is lichter in gewicht dan natuursteen en composiet. 
Nadelen: niet bestand tegen zuren, agressieve chemische middelen, schuurmiddelen; wat betreft puntlasten is een keramiek werkblad gevoeliger dan bijvoorbeeld composiet; verder is er geen onderbouw spoelbak mogelijk (door het gelaagde karakter van keramiek).

Glas. Een industrieel gehard glazen werkblad is gemakkelijk in onderhoud en zeer hygiënisch; verkrijgbaar is glans en mat/satijn. De onderzijde van het glas kan van een kleur worden voorzien waardoor dit blad een extra blikvanger kan zijn, hoewel de meningen over het uiterlijk van een (gekleurd) glazen werkblad verschillen. Nadelen: de randen zijn gevoelig voor beschadigen, de gekleurde onderlaag kan snel niet beschadigen tijdens montage (de glasplaat niet schuiven!), op glanzend glas blijven vetvlekken en opdroogvlekken van water e.d. wel zichtbaar.


gootsteen van een "ouderwets" aanrecht, opnieuw uitgebracht (raimondo indri):


aanrechtblad van rvs in strakke vormgeving:


lichtgekleurd kunststof aanrechtblad in een rustige grijze zetting (terralemon ontwerpers):


Soms wordt gesproken over granulaatsteen i.p.v. composiet.

Eng. werkblad is work surface, worktop; granito werkblad is terrazzo worktop