home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.
(Oud-)student(e) Archit., Bwk, Civ. Techn.?
Iets schrijven voor de site, als auteur?
Mail even naar Joostdevree


votief

 

votief

Ook: ex voto, gelofte-offer. In samenstellingen als bijvoorbeeld votiefaltaar, votiefkaars, votiefbeeld en votiefkerk beduidt votief dat het object geschonken is als inwilliging van een belofte. Simpel gesteld: wanneer iemand vroeger bijvoorbeeld zei "Als ik hier levend uit kom, dan laat ik een kerk bouwen", dan liet hij een votiefkerk bouwen om zijn belofte na te komen. Bij een dergelijke gelegenheid kan op een votieftafel, een stenen plaat met inscriptie, vermeld zijn door wie en waarom het gebouw opgedragen werd aan de specifieke godheid of heilige. Ook komt een votieftafel afzonderlijk voor, als blijk van dank.

Het woord votief heeft dus te maken met een offer of met iets dat geschonken is naar aanleiding van een gelofte of belofte (aan een god of een ander hoger wezen). Votiefgeschenken werden dus vaak "achteraf" gegeven, maar de bekende votiefbeeldjes die de Egyptenaren aan hun overledenen meegaven werden verondersteld op een later moment te werken, bijvoorbeeld als over de overledene werd geoordeeld. 
In allerlei culturen en door de eeuwen heen doet zich deze vorm van "tegenprestatie" voor, waaronder Egypte, Griekenland, Italië (Romeinen), Japan.
In de Romeinse tijd stond soms de afkorting VSLM op inscriptie van een votiefbeeldje: Votum Solvit Libens Merito ("graag voldeed hij aan zijn belofte zoals verdiend"); ook wel eens als opschrift VOTUM SOLVIT L M.
Ook kaarsen en tekeningen fungeren vaak als votiefgeschenk, meestal bij plaatsen waar men bijzondere genezing veronderstelt.


klik op de meeste afbeeldingen voor groter

voriefaltaar, italië:


votiefaltaar, kamiros, rhodos, griekenland:


votiefbeeldjes, midden-oosten (studyblue):


votieftempeltje, japan, foto ed dalderop (webmagazine cultureel brabant):


votiefkerk, cordeliers, nancy, frankrijk (nancy tourisme): 


De term votief (geschonken vanwege een gelofte; als zelfstandig naamwoord: geschenk vanwege een gelofte) is al dan niet via het Franse votif (gedaan vanwege een gelofte) ontleend aan het Latijnse votivus (een gelofte betreffend), een afleiding van votum (gelofte). Bron Etymologiebank.

Soorten (graf)monumenten zijn o.m. columbarium, crypte, dolmen, hunebed, mastaba, mausoleum, megaliet, obelisk (naald), sarcofaag, stèle, tumulus, votief, zerk.

Eng. votive