home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


vip-paneel, vacuümpaneel, vacuümisolatiepaneel

 

VIP-paneel, VIP-panel, vacuümpaneel, vacuümisolatiepaneel, vacuümplaat

Een VIP-paneel is een dun paneel van bijvoorbeeld microglasvezel dat overtrokken is met een zeer dampdichte folie en luchtledig is gezogen. Doel is goede warmte-isolatie te verkrijgen. Met een paneel van slechts 2 cm dikte wordt volgens de leverancier een warmteweerstand (R-waarde) bereikt van 4,76, de hoogste isolatiewaarde van isolatiematerialen in de bouw.

VIP-panelen worden toegepast in gevels, vloeren en daken. De panelen worden, afhankelijk van de toepassing, bevestigd met composietankers of lijm of met een profielsysteem. VIP-panelen worden zoveel mogelijk op maat gemaakt zodat zo min mogelijk naden ontstaan tussen de panelen. Om beschadigen van het VIP-paneel te vermijden zijn verschillende afwerkingen mogelijk zoals polystyreen, glasvezel, rubbergranulaat, aluminium of hout; polystyreen wordt vaak toegepast bij gevels en rubbergranulaat bij vloeren.

"De vacuümisolatiepanelen zijn op de Nederlandse markt geïntroduceerd onder de naam Isodun. Vacuümisolatie is voor de Nederlandse bouw vrij nieuw, maar wordt al sinds ca. 2001 toegepast in de bouw in onder meer de Alpenlanden, Zweden en Engeland. Voor de isolerende werking zorgt pyrogeen kiezelzuur, een microglasvezel op basis van silica. Deze extreem weinig warmte doorgevende vezels worden samengeperst, waarna er een barrierfilm omheen wordt verpakt, een zeer dampdichte folie. Daarna wordt het geheel vacuüm gezogen. Hierdoor ontstaan panelen met een warmtegeleidingscoëfficiënt (λ-waarde) van slechts 0,0042 W/m*K. Ter vergelijking: PIR zit op ca. 0,023 en steenwol op ca. 0,035." (Bron Bouwwereld.) 
Vergelijkbare vacuümproducten geven een hogere λ-waarde; het blijft een beetje onwaarschijnlijk dat die λ-waarde slechts 0,0042 zou zijn.

Kingspan Optim-R is een VIP-paneel met een λ-waarde van 0,007 W/m.K: een dikte van 6 cm geeft al een R-waarde die bij een passiefhuis hoort (R = d/λ = 0,06/0,007 = ca. 8,5 m2 K / W).

De λ-waarde van de verschillende panelen is volgens leveranciersopgave, afhankelijk van de vulling en gemeten bij een dikte van 20 mm:
- open microvezel 0,0028-0,0035 (Va-Q-mic van Va-Q-tec)
- fumed silica
0,004-0,007 (Kingspan Optim-R, Isodun, Va-Q-vip van Va-Q-tec)
- polyurethaan 0,009 (Va-Q-pur van Va-Q-tec).

Niet altijd is duidelijk of het vip-paneel zelf of het gehele isolatiepakket de aangegeven waarde heeft. De waarde van 0,007 W/m.K van in ieder geval Kingspan Optim-R is "inclusief passtukken (van niet-vacuum platen) aan de randen van het te isoleren vlak en inclusief de verliezen op de naden tussen de platen".

Door de geringe dikte lenen vacuümpanelen zich goed voor renovatie, bijvoorbeeld omdat de panelen in de sponningen van de (grote) ramen passen van de vele, slecht geïsoleerde rijtjeswoningen uit de naoorlogse periode.
VIP-panelen worden ook toegepast bij geïsoleerde glaspanelen bij vliesgevels.

Aandachtpunten
- Attentiepunt is natuurlijk dat er voorzichtig met deze platen moet worden omgesprongen: het doorprikken van de folie verbreekt het luchtledige en daarmee de goede werking. Duidelijk is ook zijn dat je bij bijvoorbeeld het boren in de muur niet in de isolatielaag moet komen...!
- Verder dient de kwaliteit van de folie zo hoog te zijn dat er na bijvoorbeeld 50 jaar nog geen of nauwelijks waterdamp doorgelaten is, omdat de waterdamp de isolatiewaarde slecht beïnvloedt. Een vraag is wellicht of het vacuüm en de waterdampdichtheid behouden blijft na lange tijd. Een test van het Fraunhofer instituut heeft wel uitgewezen dat de waterdampdichtheid goed is.
- Bij vip-panelen wordt gewerkt met standaardafmetingen. Info van Kingspan: "Wij vragen aan onze klant de tekening van zijn dak / vloer / muur. Op basis van die tekening maken wij een soort legpuzzel met platen die variëren in maten tussen 30 cm x 30 cm en 120 cm x 60 cm. De plekken die dan nog open blijven worden dicht gelegd met Optim-R in-fill stukken die niet vacuüm zijn maar zijn gemaakt van hardschuim. Die passtukken kunnen dus ook nog ter plekke aangepast of bewerkt worden voor het optimaal dichtleggen van het te isoleren vlak."
- Een ander punt van aandacht is de aansluiting tussen de panelen: dit zijn de gebieden die geen vacuüm "binnenste" bezitten en dus een lagere isolatiewaarde hebben. Overigens, de
λ-waarde is meestal gemeten inclusief het omhulsel. Wellicht is een methode met sponningen of over elkaar vallende platen mogelijk, waardoor de isolatiewaarde van het gehele pakket toe zal nemen.
- De prijs van VIP-panelen is over het algemeen hoger dan de meer gangbare isolatiematerialen.


vip-paneel (national research council canada):


vergelijk in dikte bij een warmteweerstand (Rd-waarde) van meer dan 2,85;
klik voor groter (kingspan optim-r):


thermische eigenschappen van
kingspan optim-r; klik voor groter:


vip-paneel met kernmateriaal microvezel zichtbaar (va-q-tec):


test op doorslaan van waterdamp (fraunhofer iws):


De term "VIP-paneel" is eigenlijk dubbelop (net als bijvoorbeeld bij termen als HPL-laminaat en TL-buis waarbij resp. laminaat en buis (tube) al in de afkorting zit).

Eng. VIP-panel, vacuum insulation panel