home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


verblendsteen

 

verblendsteen

Een verblendsteen is een holle, zeer gladde baksteen met scherpe randen en perforaties. De verblendsteen wordt vervaardigd met een strengpers, waarna hij gedroogd en gebakken wordt. 

Deze strengperssteen wordt vervaardigd van de vettere kleisoorten, gresklei e.d. met een hoger smeltpunt, wat resulteert in een steen met zeer hoge dichtheid en zeer goede kleurvastheid. Deze steen heeft in de dikterichting (meestal hoogterichting) vrij grote doorlopende holle ruimten, vaak vierkante gaten,die niet voor een betere thermische isolatie zijn maar om deze steen van vette klei goed te kunnen drogen en gemakkelijk doorbakken te krijgen. 

De onverglaasde verblendsteen heeft doorgaans uitgesproken kleuren, witgeel tot geel en rood. Verblendstenen zijn ook verglaasd te verkrijgen, in meer kleuren uiteraard (zie de onderste foto). Het is een siersteen zowel voor buiten als binnen. Vooral in de Jugendstil was de gevel vaak afgewerkt met geglazuurde verblendsteen.

Blindeerstenen of voorwerkers
De term verblendsteeen is afkomstig van het Duitse woord "verblenden" (blinderen, verbloemen, verbergen, maskeren) en werd oorspronkelijk gebruikt als gewone gevelsteen die de lelijke erachter liggende stenen moest verbergen. Deze blindeerstenen of voorwerkers werden in Nederland abusievelijk verblendstenen genoemd, wat een germanisme is omdat een Verblender een heel gewone gevelbaksteen is, ook wel Vormauerstein genoemd, al of niet geperforeerd.
De Duitse benaming voor wat wij verblendsteen noemen, is: Keramikklinker Vollkliner (KK, perforaties minder dan 15%) of Keramikklinker Hochlochklinker (KHK, perforaties vanaf 15%).


verblendsteen, het gladde uiterlijk van de ongeglazuurde baksteen is duidelijk zichtbaar (detail, copyright jean penders, utrechts documentatiesysteem):


verblendsteen, groen geglazuurd (makelaardijpracticum):


Met dank aan Jean Penders Utrechts Documentatiesysteem en Makelaardijpracticum.

Voor een grote collectie geglazuurde verblendstenen, zie St. Joris Keramische Industrie.

Zie ook holle baksteen, poreuze baksteen.

Eng. (omschrijving) very smooth perforated facing brick / face brick (Am.)