home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


tuibrug

 

tuibrug

Ook wel: waaierbrug, harptuibrug. Een tuibrug is een vaste brug die lijkt op een hangbrug maar hier zijn de tuien (kabels) van de pylonen (torens) rechtstreeks aan het wegdek bevestigd, dus niet verticaal van de draagkabel naar het wegdek zoals bij de hangbrug. 

 


In de tuien heerst trekkracht. De pylonen voeren de verticale krachten naar hun fundering en de horizontale krachten worden door het wegdek (de brugligger) opgenomen. Bij de opleggingen aan de einden van de brugligger is de verticale component van de tuikracht zo groot dat een trekverankering noodzakelijk is, wat (bij gebrek aan vaste rotsgrond) meestal resulteert in een omvangrijk bruggenhoofd.

De waaiertuibrug dankt zijn naam aan het feit dat de tuien in n punt samenkomen, zoals bij een waaier. De harptuibrug heeft evenwijdige tuien.
Met 343 m heeft de tuibrug van Millau in de Languedoc (2004) de hoogste pijler. In Nederland is de Erasmusbrug in Rotterdam een bekende tuibrug, mede omdat er problemen waren met de tuien die in stevige wind de brug fors lieten trillen. De afbeelding rechtsboven toont de tuibrug en de basculebrug van de Erasmus, waarbij de basculebrug gebruikt wordt voor de doorvaart.

Bij de meeste tuibruggen zijn de kabels aan n kant aan het brugdek verankerd in het wegdek en aan de andere kant aan de pyloon. Een aardige alternatieve methode is om de kabels dr de pyloon te voeren waardoor doorlopende kabels ontstaan, het zgn zadel-systeem (cradle-system, foto rechtsonder): voordelen zijn dat de pyloon minder robuust hoeft te zijn en dat het onderhoud aan de kabels gemakkelijker is omdat ze niet in de pyloon vastgezet zijn. 

  
waaiertuibrug en harptuibrug:
 
 
erasmusbrug, combinatie met basculebrug:
 
millau, hoogste pijler 343 m:
 
   
fietsbrug uithoorn: cradle-system van kabels:
   


Met dank aan o.m. Kennislink, Bruggenstichting, Natuurkunde, TU Delft.

Eng. cable stayed bridge, fan cable stayed bridge (waaiertuibrug), harp cable stayed bridge (harptuibrug); tuien is to guy, to stay; tuikabel is guy cable, guy rope