home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.
(Oud-)student(e) Archit., Bwk, Civ. Techn.?
Iets schrijven voor de site, als auteur?
Mail even naar Joostdevree


trespa

 

trespa

Trespa is een (meestal vlak) plaatmateriaal op basis van thermohardende harsen dat met banen cellulose (houtvezels) versterkt is tot een homogene massa. Het wordt gefabriceerd onder hoge druk en hoge temperatuur.

Gegevens van de fabrikant: "Trespa is speciaal ontwikkeld voor buitenbekleding en afwerking van gebouwen. Trespa exterieur is extreem weerbestendig. Zon, regen - ook "zure" regen - en vocht hebben geen invloed op het oppervlak en op de kern. De UV-bestendigheid en kleurvastheid zijn zeer hoog. Grote of snelle temperatuurwisselingen tussen -20°C en +80°C hebben geen effect op de eigenschappen, de stabiliteit of het uiterlijk van het paneel. Bij brand zal trespa niet smelten, druipen of exploderen en haar stabiliteit langere tijd behouden.
Voor bevestiging zijn er speciale trespa schroeven in dezelfde kleur als het trespa."
Steeds meer wordt Trespa ook gebruikt om meer variatie en kleur in het interieur te brengen. De foto geheel links laat zien dat er binnenshuis zeer flexibel mee gewerkt kan worden. 

Ook voor buitentoepassingen heeft Trespa een scala aan mogelijkheden in veel soorten kleuren, patronen, gebogen elementen e.d. Voorbeelden zijn de houtdecors en de zogenoemde naturals zoals de interessante roestachtige sierra red op de foto rechtsonder.
Trespa is een nagenoeg onderhoudsvrij plaatmateriaal. Inderdaad was trespa vroeger vaak niet zo fraai van uiterlijk: de stukken waren duidelijk te onderscheiden, te glad, te scherp gesneden, lelijke doppen, en het was zo duidelijk renovatieplaatmateriaal. Gelukkig heeft trespa al langere tijd die bijsmaak verloren en heeft het veel meer gebruiksmogelijkheden en weet het de belangstelling van de architect te houden. 
Let bij toepassingen buiten wel op  dat het niet aan de ondergrond gelijmd wordt omdat er dan toch een zekere vorm van "houtrot" ontstaat. Anders gezegd, trespa is uitermate geschikt voor geventileerde gevelsystemen. Het kan niet zo maar doorboord worden, maar er zijn voldoende andere mogelijkheden voor de bevestiging.

   

trespa meteon, ritme in de gevel:


Meer informatie bij Trespa.

Verg. Rockpanel, keralit, werzalit