home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


tegeldrager

 

Advertentie:

tegeldrager

Tegeldragers worden toegepast onder tegels die bijvoorbeeld op een dakterras of parkeerdak liggen. Door de tegeldragers kunnen de tegels op een ongelijk dakterras horizontaal worden gelegd en kan water door de open voegen tussen de tegels onder de tegels afgevoerd worden. Meestal dragen ze betonnen trottoirtegels maar ook bij dikker natuursteen bewijzen tegeldragers hun nut.

Er zijn verschillende modellen die in hoogte, breedte, instelbaarheid (verstelbare hoogte, hoek waaronder de tegel ligt) en prijs aanzienlijk verschillen. 

Aspecten
- Tegeldragers worden uitsluitend op een harde, stabiele ondergrond toegepast, omdat anders de tegeldragers (gedeeltelijk) in de ondergrond zakken en de tegels ongelijk gaan liggen (de tegels gaan dan enorm klapperen als je er overheen loopt).
- De soort tegeldrager is mede afhankelijk van het materiaal van de tegel (keramiek, composiet, hout, kunststof e.d.).
- Modellen die in hoogte verstelbaar zijn, zijn geschikt voor een dakterras dat niet overal even vlak ligt of waarbij de tegels niet het afschot volgen maar juist horizontaal liggen. (Bij een vrijwel vlakke ondergrond kan een tegeldrager met een vaste hoogte met behulp van vulplaatjes ook, met wat moeite, een vlak terras geven.)
- Modellen met een opstaand stukje bepalen de open voeg tussen de tegels. Dit scheelt werk (en tijd) omdat het als een "voegkruisje" fungeert (om dezelfde afstand tussen de tegels aan te houden) en ook zorgt voor een opening voor de afwatering
- Balancers (kleine verhogertjes) op de tegeldrager vangen kleine oneffenheden in de tegels op.
- Tegeldragers zijn niet bij dunne tegels te gebruiken omdat deze door de ongelijke verdeling kunnen breken bij belopen of bij het plaatsen van wat zwaardere puntlasten. Voor de grotere tegels geldt daarom een minimumdikte van de tegel: 35 mm (40 x 40 cm), 45 mm (50 x 50 cm), 50 mm (60 x 60 cm). Let op: bij grotere tegels moet, om breuk van de tegel te vermijden, ook in het midden van de tegel een tegeldrager geplaatst worden die exact moet worden afgesteld. (Met dank aan Marlux voor de eerlijke informatie.)
- Wanneer geluidsoverdracht beperkt moet worden, kan een rubberen of EVA tegeldrager toegepast worden (EVA is ethyleenvinylacetaat, een slijtvaste kunststof).
- Voor zover bekend is laagste tegeldrager ca. 4 mm en de hoogste 550 mm.
- De eenvoudige, goedkope rubberen of bitumen tegeldrager met een zelfklevende onderkant wordt ook wel plakzegel genoemd.


tegeldrager, kunststof, vaste maat, met opstaand stukje (attema):


tegeldrager, kunststof, in hoogte instelbaar (derbigum)


zwarte kunststof instelbare tegeldrager met een verstelbare kop, maat 75/120 mm, instelbaar tot een hoek van 5 graden, voor het opvangen en instellen van een aflopend tegelpatroon; na plaatsing kan de hoogte d.m.v. de sleutel worden nagesteld tot in iedere gewenste hoogte; andere modellen tot 550 mm (vlutters dakmaterialen):

plakzegel van ongemodificeerde bitumen voorzien van een glasweefsel inlage, diameter 100 mm, dikte 4 mm; door het lage verwekingspunt van het bitumen ontstaat door invloed van temperatuur en gewicht een verkleving aan de daktegel en aan de ondergrond (vlutters dakmaterialen):


tegeldrager met opstaand stukje, in hoogte instelbaar (bouwpunt ottevaere):


tegeldrager als plankendrager (bouwpunt ottevaere):


regupol tegeldragers van gerecycled rubber, als ondergrond en gewichtsverdeler op dakterrassen en parkeerdaken; dikte 10, 15 of 20 mm (odv rubber en kunststoffen):


goed breed dragende kunststof tegeldrager, met opstaand stukje voor de open voeg; met een regelingssleutel in te stellen (marlux):

in hoogte instelbare tegeldrager buzon, ook als plankendrager of balkdrager toegepast (tegeldrager.nl):


tegeldragers van geluiddempende eva, instelbaar; bestand tegen extreme temperaturen (-40 C tot +100 C) en toepasbaar op iedere ondergrond (bitumen, kunststof, beton etc.):Met dank aan Attema, Bouwpunt Ottevaere, Derbigum, Fiberplast Buzon, Marlux, ODV, Vlutters, Zoontjens.

Eng. tile support