home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


tadelakt

 

Advertentie:

tadelakt

Tadelakt is een waterdichte stuc met een natuurlijke uitstraling, op basis van kalk, die binnen en buiten toepasbaar is. De tadelakt wordt gewonnen in Marokko en wordt daar gebrand. De kleuren worden voor verwerking met pigmenten door de vochtige kalk gemengd. Vooral aardetinten passen bij dit pleisterwerk maar ook de grijze kleuren combineren goed. Het waterdichte karakter maakt tadelakt geschikt voor natte ruimten als badkamer, keuken en toilet. 

Tadelakt is een pleister die zijn glans, gladheid en hardheid verkrijgt door het, voordat het pleister is opgedroogd, behoedzaam in te wrijven ("masseren") met een harde steen, een halfedelsteen of een speciale tadelakt polijststeen, en het daarna te polijsten met een mengsel van zeep of was en water. Hoe langer gewreven wordt, hoe gladder het oppervlak wordt. Door het inwrijven kan het oppervlak ook enigszins golvend worden wat een onderdeel van de charme is.

Het verwerken van de tadelakt is vrij omvangrijk, maar voor geļnteresseerden die het werk zelf willen uitvoeren zijn er speciale workshops, bijvoorbeeld bij Vuurmeesters in Diepenheim.


tadelakt, meestal met aardetinten (vuurmeesters):


"masseren" van tadelakt:


De term tadelakt is waarschijnlijk afgeleid van het Arabische woord dlek (masseren).

Met dank aan o.m. Tierrafino, Ecobouwen, Bouw Ecologisch, Vuurmeesters.

Zie ook ecologisch bouwen.

Verg. bijvoorbeeld betonstuc, leem, leemstuc, cementeren, stucmarmer, stucco lustro.