home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


supermodernisme, modernisme

 

Supermodernisme (2000-heden)

Het Supermodernisme is een naam voor een stroming in de bouwkunst die meer belang hecht aan het presenteren van een "statement" ("daadstellen"), opvallen, imponeren ("look at me"), overdonderen, hoewel er iets minder natuurlijke uitstraling is (de uitstraling wordt veroorzaakt door de vorm van het bouwwerk, een vorm van charisma). Termen als speelsheid, techniek (High-Tech maar niet per se aan de buitenzijde zichtbaar), computers, neon zijn heel duidelijk op deze stroming van toepassing. 
Er is wat minder aandacht voor de mens, waardoor het Supermodernisme bijna uitsluitend kantoren, theaters e.d. bouwt. Vooral op de Kop van Zuid in Rotterdam staat vrij veel Supermodernisme, hoewel de nieuwe plannen op en rond de Kop van Zuid toch weer wat gewoner lijken (namelijk meer woningbouw). 
Soms maakt de vorm of de gehele uitstraling van een gebouw dat het tot dit Supermodernisme behoort, soms de locatie zoals de Emmatoren in Groningen die in een weidse laagbouwomgeving staat.
Zoals vroeger kerken en paleizen uitingen waren van de macht van de heersende klasse, zo zijn dat nu vaak gebouwen van multinationals. De overheid wil vaker door bijzondere ontwerpen van bijvoorbeeld bruggen opvallen (het maken van "iconen" en "landmarks").

Het aspect "look at me" komt ook terug in de performatieve instelling die na ca. 2010 bij architecten is waar te nemen.

Kenmerken van het Supermodernisme zijn dus o.m.:
- het gebouw moet een spektakelstuk zijn, een statement stellen, opvallen, imponeren ("look at me", landmarks), overdonderen
- speelse architectuur, soms alleen mogelijk gemaakt door nieuwe technieken
- voornamelijk utiliteitsbouw ("niet-plaatsen" genoemd, zoals kantoorgebouwen, vliegvelden, stations, hotels, supermarkten).


supermodernisme, hoofdkantoor kpn met een complete gevel van groene lampen die 's avonds boodschappen bevat, architect renzo piano, 2000:


supermodernisme, de emmatoren in groningen, een duidelijk landmark in een laagbouwgebied;
klik voor groter; van ringen architecten:


"de schoen" (ook wel "de poenschoen" genoemd), het ing house in amsterdam (niet meer in gebruik bij ing), architecten roberto meyer en jeroen van schooten, 2002 (voornamelijk aluminium en glas)
; klik voor groter (foto achitectuur.org):


supermodernisme, laboratorium zwijndrecht, architect ton venhoeven, 2003:


"living tomorrow" in amsterdam, architect ben van berkel (un studio, 2000-2003):


swiss-re gebouw in londen, architect norman foster, opgeleverd in 2004:


cctv-gebouw, beijing, architecten rem koolhaas (oma) en ole scheeren, foto archicentral:


De fantasieloze naam Supermodernisme bevat wel wat van het "moeten-opvallen", maar geeft dat helaas eigenlijk niet goed weer.

Verg. High-Tech, Super Dutch.

Eng. Supermodernism