home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.
(Oud-)student(e) Archit., Bwk, Civ. Techn.?
Iets schrijven voor de site, als auteur?
Mail even naar Joostdevree


superdutch

 

Superdutch (1990-2010)

Ook: Super Dutch; heel soms: neo-futurisme. Superdutch is de naam van een stroming (bouwstijl) binnen het Neomodernisme en Supermodernisme met de specifieke kenmerken: 
- jonge Neerlandse architecten (vóór ca. 1985 bouwden vooral buitenlandse architecten beeldbepalende gebouwen)
- vooral iconisch en experimenteel (architect kan lekker zijn gang gaan)
- schuine vlakken, strakke lijnen
- golvende vlakken (schaaldaken)
- de ontwerpen worden zowel nationaal als internationaal bewonderd.

Deze vorm van iconen-architectuur werd mogelijk gemaakt door de enorme hoeveelheid nieuwe gebouwen die vóór de kredietcrisis van 2008 gebouwd werd. Sommigen voelden zich een beetje ongemakkelijk bij de term Superdutch, omdat dat teveel nadruk legde op Nederland en daarmee wellicht klanten kon afstoten. Toch hebben veel jonge architecten door deze branding werk gekregen en zijn zeer gewaardeerd.
Een aantal jaren na de kredietcrisis is Superdutch, in ieder geval in Nederland, bijna niet meer te herkennen; de reden om deze "bouwstijl" op ca. 2010 te laten eindigen.
De periode ná Superdutch wordt wel Post-Superdutch genoemd en kenmerkt zich vooralsnog door kleinere projecten, hergebruik (herbestemming) en tijdelijk gebruik van leegstaande kantoren en publieke gebouwen.

Architectenbureaus als MVRDV (de Markthal, Rotterdam; Glazen Boerderij, Schijndel), UNStudio (Centraal Station, Arnhem), Mecanoo (National Kaohsiung Center for the Arts), Meyer en Van Schooten (ING House) zijn vertegenwoordigers van de Superdutch-generatie.


superdutch, centraal station arnhem, in de volksmond "de wokkel" genoemd, ontwerp ben van berkel, 1996 (unstudio):


superdutch, interieur centraal station arnhem (foto michiel verbeek, cc by-sa 4.0, via wikimedia commons):


superdutch, agora theater lelystad, ontwerp ben van berkel, 2002 (unstudio): 


superdutch, supermodernisme, "de schoen", ing house amsterdam (niet meer in gebruik bij ing), ook wel het strijkijzer, de klapschaats, de kruimeldief of
de poenschoen genoemd; grote dubbele klimaatgevels met een spouw van 1,5 m; toen al gemodelleerd in het 3d-pakket catia; ontwerp roberto meyer van mvsa architects en jeroen van schooten van team v architectuur, 2002 (foto puddin4brains wikipedia):


superdutch, markthal rotterdam, ontwerp door designteam met o.m. winy maas, jacob van rijs en nathalie de vries, 2004 (mvrdv):


superdutch, national kaohsiung center for the arts, taiwan, 2007 (mecanoo):


De naam is wellicht afgeleid van Supermodernisme en Dutch (het gaat om jonge Nederlandse architecten). Of de architecten waren zo vol van het feit dat Nederlandse architecten het zo goed deden in het buitenland, dat ze tot de term Super Dutch kwamen.

Zie ook bij Supermodernisme.