home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


stalen buispaal

 

Advertentie:

stalen buispaal

1. De stalen buispaal is een heipaal die meestal wordt opgebouwd uit segmenten van stalen buizen die door middel van draaien of wrikken in combinatie met pulsen op diepte wordt gebracht. De paal wordt meestal samengesteld uit holle stalen segmenten met een lengte van ca. 2 meter die door elektrisch lassen onderling verbonden worden. ("Omdat elk segment aan de bovenkant is getrompt (verwijd), kan elke nieuwe buis in de vorige buis worden geschoven om daarna te worden gelast.")

Wanneer de voet van de buispaal, die is afgesloten met een metalen deksel (bodemplaat), de draagkrachtige laag heeft bereikt, wordt de paal volgestort met beton en voorzien van wapening. Het deel van het stalen buissegment dat te ver boven het maaiveld uitsteekt wordt "afgezaagd". De wapening wordt bovenaan enigszins naar buiten gebogen om te vermijden dat tijdens het storten van het beton de wapening tegen de stuit van de paal zakt. De stekken van de wapening worden meestal opgenomen in de nieuwe betonvloer of betonbalk.

De massa van het valblok is afhankelijk van de paalafmeting en van de grondsoort; vaak kan met een licht valblok worden volstaan (zie de tweede foto hieronder).

De stalen buispaal is de meest flexibele paaltechniek voor gebruik in een beperkte ruimte en onder moeilijke omstandigheden.  Afhankelijk van de werkomstandigheden, de paalafmetingen en de bodemgesteldheid kan gewerkt worden met zeer kleine demontabele machines op wielen (die door een smalle deuropening naar binnen kunnen) tot zware op rupsbanden voortbewogen machines.
Paaldiameters zijn meestal 168, 219, 273 of 324 mm.

Voordelen stalen buispalen
- kleine werkruimte of werkhoogte
- werkt op moeilijk bereikbare plaatsen ("hei"-installatie kan klein en smal zijn)
- trillingsarm
- grote draagvermogens per paal
- snelle installatie- en realisatietijd
- geen schade aan tuin of pand
- iedere gewenste lengte heipaal.

Toepassingen
- terras, serre, uitbouw, garage, zwembad, e.d.
- verzakte objecten
- renovaties
- vervanging bestaande palen
- lange palen voor het slaan van palen in water (voor landhoofden, pijlers brugdek e.d.).


stalen buispaal (walinco):


stalen buispaal inheien (walinco):


stalen buispaal inheien, extra kleine heimachine:


bovenaanzicht van een in de grond gebrachte stalen buispaal, gevuld met wapening en betonmortel (foto joostdevree):


bovenzijde stalen buispaal is enigszins verwijd om in elkaar schuiven van de palen te vergemakkelijken (foto joostdevree):


Het woord buis is mogelijk afkomstig uit het Franse buse (buis, pijp), dat wellicht een nieuwvorming is uit het Oudfranse verkleinwoord busel (buis, koker, pijp van een muziekinstrument) dat afgeleid is van het Gallo-Romaanse bucellum, dat op zijn beurt een verkleinwoord is bij het Latijnse bucina, buccina (hoorn, bazuin); bron Etymologiebank.

Het woord paal is een vroege ontlening aan het Latijnse palus, verkleinwoord paxillus, (paal), dat waarschijnlijk teruggaat op een oudere vorm pak-slos en verwant is met het werkwoord pangere (in de grond slaan, bevestigen); bron Etymologiebank.

Met dank aan o.m. Walinco Funderingstechniek en De Waalpaal (bijvoorbeeld bij de Waal-Compact-paal).

Zie ook buissegmentpaal, betonsegmentpaal, paalfunderingen, schroefpaal, damwanden.

Eng. stalen buispaal is tubular steel pile; buispaal is pipe pile, tubular pile, tube pile


2. De stalen buispaal is een holle stalen heipaal zonder bodemplaat die in de grond wordt geheid of gedrukt, waarna de grond uit de paal wordt verwijderd (meestal via een grijper), de wapening geplaatst wordt en de buispaal gevuld wordt met betonmortel (de betonmortel duwt het water naar boven, de buis uit).
Deze stalen buispaal wordt vaak toegepast bij waterwerken. 


een grijper haalt de slappe grond uit de stalen buispaal (temsebrug):