home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


spouwmuur

 

spouwmuur

Een spouwmuur is een muur bestaande uit een binnenblad en buitenblad, de spouwbladen, die door een luchtlaag (de spouw) gescheiden zijn. De luchtlaag bevat meestal isolatiemateriaal in de vorm van steenwol o.d. 
De spouw van de spouwmuur zorgt vooral voor het weren van vocht van buiten en biedt plaats aan thermisch isolatiemateriaal (zie bij spouw).

Het binnen- en buitenblad hoeven niet van hetzelfde materiaal te zijn; bij houtskeletbouw is het buitenblad in West-Europa meestal wel van baksteen, maar het binnenblad kan van gipsplaten gevormd zijn. Het binnenblad kan ook van een andere baksteensoort (bv. porisosteen), beton of van een houtachtig plaatmateriaal gemaakt zijn. Het buitenblad wordt soms in plaats van baksteen voorzien van (gepotdekselde) planken, tegenwoordig ook van kunststof.

Binnen- en buitenblad worden via spouwankers aan elkaar verbonden; het spouwanker wordt bij een binnenblad van metselwerk in de voeg van het binnenblad gestoken, bij andere soorten binnenblad kan het spouwanker al "fabrieksklaar" zijn aangebracht. Spouwankers hebben vaak een afstandhouder waardoor het isolatiemateriaal tegen het binnenblad wordt gedrukt en geen vochtbrug/koudebrug kan vormen (na een aantal jaren kunnen sommige isolatiematerialen uitzakken waardoor ander gemakkelijk een ongewenste verbinding tussen binnen- en buitenblad ontstaat). Op de eerste foto zijn de afstandhouders te zien als rode stippen op het gele isolatiemateriaal.
Het nadeel van spouwankers in woningscheidende muren is dat de ankers geluid overbrengen. Vandaar dat deze muren als ankerloze spouwmuren worden uitgevoerd. Ankerloze spouwmuren moeten wel dikker zijn dan die met spouwankers om de benodigde stabiliteit te garanderen (extra voordeel is dat dikkere muren het geluid nog beter isoleren). 

Goede ventilatie van de spouw is noodzakelijk om te vermijden dat het buitenblad nat blijft door de vochtige lucht in de spouw; open stootvoegen nemen deze taak op zich. Door de open stoorvoegen aan de onderzijde van het buitenspouwblad kan ook het in de spouw binnengedrongen water weglopen. Om binnendringen van veel hemelwater te vermijden wordt de stootvoeg soms voorzien van een naar de spouw omhooglopend beetje voegspecie. Om binnendringen van ongedierte te vermijden kan de open stootvoeg voorzien worden van een stootvoegroostertje.

De minimale luchtspouw wordt vaak op 40 mm gesteld vanwege uitpuilend voegsel bij metselwerk en vanwege variaties in de constructie. De maximale spouwbreedte is mede afhankelijk van de lengte van het spouwanker (om binnen- en buitenblad aan elkaar te verbinden), van de gewenste breedte van de funderingbalk (een dikke muur op een smalle fundering werkt niet) en van de gewenste maten van het gebouw (inwendige maten o.m. afhankelijk van financiŽn; elke onnodige centimeter spouw betekent vaak vermindering van de woonoppervlakte).


spouwmuur met in de spouw een isolerende spouwplaat en op de draagvloer een isolerende vloerplaat;
klik voor groter (het roze isolatiemateriaal is kooltherm k8 resp. k3 van kingspan):


spouwmuur met (gedeeltelijk) isolatie:


voorbeeld van een spouwmuur (buitenblad en binnenblad en alles ertussen) bij een raamkozijn:


spouwmuur, isolatieaansluiting raam (milieuadvieswinkel): 


voorbeeld spouwmuur met Rc = 4,0: baksteen 100 mm, spouw 40 mm, isolatie 150 mm, baksteen 100 mm = 390 mm (
klik voor oudere voorbeelden):


voorbeeld van een
valse spouw (rechterspouw bij het kruis):


zogenoemde onvolledige spouw (tekening uit 1948, uit historische spouwmuren van ben kooij, cultureel erfgoed):


Afbeeldingen o.m. Milieuadvieswinkel.

Zie ook wellicht R-waarde en warmtegeleidingscoŽfficiŽnt.

Eng. cavity wall