home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


schroefpaal

 

schroefpaal

Een schroefpaal is een m.b.v. een schroefas in de grond gevormde, geluidsarme en trillingsvrije funderingspaal.
Afhankelijk van de schroef zijn te onderscheiden de betonmortelschroefpaal en de buisschroefpaal
Schroefpalen zijn bij uitstek geschikt voor binnenstedelijke situaties omdat:
- de palen geluids- en trillingsarm in de grond worden aangebracht
- er slechts een kleine machine nodig is
- ze toch in staat zijn hogere druk- en trekkrachten op te nemen.

Betonmortelschroefpaal (linker tekening):
De "paal" zelf is dus het hard geworden beton in een langzaam getrokken of gedrukt paalgat, er is geen omhulsel tussen gestort beton en de omliggende grond. Voordeel kan zijn dat de hechting van de paal beter is door het enigszins onregelmatige oppervlak. Nadeel kan zijn dat de controle moeilijk is en de paal te snel getrokken wordt waardoor zich insnoeringen zouden kunnen voordoen.

Buisschroefpaal (rechter tekening):
Deze schroefpaal is voorzien van een wapeningskorf over de volle lengte. Via de bovenkant van de holle booras wordt de wapening ingebracht voor het vullen van de boorschacht. Hierdoor kan de paal over de gehele lengte van wapening worden voorzien.
Groutinjectiepaal (groutpaal, schroefinjectiepaal, injectiepaal). Dit is een soort buisschroefpaal, maar even iets anders. Tijdens het draaiproces wordt een mengsel van water en cement (= grout) door de holle boorschacht geïnjecteerd. De palen worden geboord tot in het pleistoceen, d.w.z. de tweede zandlaag. De holle stalen boorschacht wordt tijdens het boren steeds verlengd door een buisdeel op het laatste deel te lassen. De boorschacht en de boorkop blijven in de paal aanwezig. Tussen paalvoet en boorschacht is een opening waardoor grout ook langs de buis omhoog gaat. De schacht is dan een soort wapening van het beton.

Het woorddeel schroef is waarschijnlijk ontleend aan het Oudfrans escroue (schroefgat; Nieuwfrans écrou "schroefmoer"), naast het reeds middeleeuws Latijnse scrofa (id.). Dit woord gaat in deze uitsluitend Gallo-Romaanse betekenis terug op klassiek Latijn scrofa (zeug). De Gallo-Romaanse betekenisovergang van "zeug, wijfjesvarken" naar "schroefgat, schroefmoer" heeft een parallel in het Spaanse puerca "zeug; schroefmoer" en in het Nederlandse moer (afkomstig van "moerschroef", "moederschroef"). Bron Etymologiebank

Zie ook heipaal en vooral paalfunderingsvoorbeelden.
Zie o.m. Franki