home bouwencyclopedie   vakbladen

disclaimer / ©, cookies, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


rabatdeel

 

rabatdeel

Een rabatdeel is oorspronkelijk een houten deel met messing en groef en een profilering dat onder andere voor schuttingen en buitengevels gebruikt wordt. Vaak worden rabatdelen onzichtbaar bevestigd aan de ondergrond. De ondergrond bestaat meestal uit verticale latten bij horizontale bevestiging en horizontale regels bij verticale bevestiging.

Door het duurzame karakter wordt tegenwoordig vaak hardhout toegepast, zowel inlands als buitenlands. Vooral bij houten delen is het belangrijk te weten hoe het hout onder invloed van het weer van kleur verandert: sommige soorten worden grijs, andere worden geelachtig of blijven hun tint redelijk behouden, onder meer afhankelijk van de afwerking van het hout (behandeling met ultra-violet-bestendige lak e.d.).

Tegenwoordig worden ook vaak kunststof rabatdelen, tot 6 m lengte, die weerbestendig zijn en daardoor nagenoeg onderhoudsvrij. De kunststof rabatdelen zijn ongevoelig voor schimmels en bacteriŽn. 
Ook zijn er rabatdelen van het brandveilige vezelcement (de vezelcementplank met het uiterlijk van hout: DutchPlank van Milin).

Rabatdelen zijn in verschillende soorten, maten en (RAL-)kleuren leverbaar, voor horizontaal en verticaal gebruik, desnoods diagonaal, met en zonder lucht in het inwendige, glad of met een houtnerf, enkel of dubbel rabatdeel. 

Omdat de term "rabatdeel" een wat ouderwetse klank heeft, worden ze vaak gevelpanelen genoemd (panelen zijn meestal wat breder maar de nieuwere "rabatdelen" zijn dan ook vaak wat breder dan die van vroeger), zie ook bij gevelbekleding.

 


De foto's linksboven tonen houten rabatdelen (lariks, bron Houtblad).
De eerste twee rijen afbeeldingen hieronder geeft een profiel van een houten rabatdeel van de Arnhemse Fijnhouthandel, bv. in western red cedar *), foutvrij en spintvrij hout, en verder voorbeelden van andere typen rabatdelen, van Dekker hout
De tweede rij afbeeldingen hieronder geven het profiel en de maten van verschillende kunststof rabatdelen van Keralit (Maatgarant), Milexx en Vinyplus.
Er zijn 
Ook Rockpanel, dat bestaat uit anorganische steenvezels van Rockwool samengekleefd door een thermohardend bindmiddel, is beschikbaar in rabatdelen:


rabatdelen van hout

rabatdeel

 
mes en groef zweeds rabat halfhouts fins rabat


diverse rabatdelen van kunststof


youtube-filmpje:


rabatdelen van rockpanel (foto rechts) en twee andere soorten rockpanel:


Verg. potdekselen.

Eng. matchboard, tongue-and-groove board, shiplap board

*) Behandeling van Western Red Cedar (van WRC Export Association)