home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


pontonbrug

 

pontonbrug, schipbrug

Ook, soms: drijvende brug. Een pontonbrug is een meestal tijdelijke brug die bestaat uit drijflichamen met daar dwars op een rijvloer of wandelvloer. 
Een ponton is een drijvend platform, soms een hol rechthoekig stalen object, maar vaak werden boten als drijflichaam toegepast. Soms wordt een pontonbrug tijdelijk geopend (afgehaakt, gesplitst) om boten en schepen doorgang te geven.
Pontonbruggen werden en worden vaak bij militaire gebieden toegepast na vernietiging van een bestaande brug of om snelle transporten mogelijk te maken door een nieuwe rivierovergang te scheppen.
In de bouw worden pontons gebruikt voor werkzaamheden die (uitsluitend) vanaf het water kunnen plaatsvinden (Ponton huren).

Een Bailey-brug is vaak een pontonbrug en een tijdelijke vakwerkbrug, meestal voor militaire doeleinden, die ter plaatse uit standaard onderdelen wordt opgebouwd. Doordat de vakwerken scharnierend aan elkaar zijn bevestigd, kan deze brug op pontons meebewegen met de belasting.


klik op de afbeeldingen voor groter


pontonbrug, queen emma, willemstad curacao (travel adventures):


geen brug, maar een ponton in "de bouw" (foto van hameren):


een
bailey-brug op pontons, sherman tanks, april 1945 (wikimedia):


een paar andere pontonbruggen; 
klik voor groter
:


Het woord ponton is ontleend aan Franse ponton (brug, pont; ca. 1360; later ook drijvende brug en drijvende aanlegsteiger). Het Franse woord is ontwikkeld uit het Latijnse (in Julius Caesars De bello Gallico) ponto (platboomd Gallisch transportschip, drijvende brug). Bron Etymologiebank.

Afbeeldingen o.m. Travel Adventures, iStockphoto.

Verg. vlotbrug.

Eng. pontoon bridge