home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


ozendrop, drup

 

ozendrop, drup

Ook, soms: osendrop, druipstrook, druipgoot, druipgang, druipruimte. De ozendrop of drup is de smalle ruimte tussen vaak oude, nog net vrijstaande, diepe gebouwen in meest stedelijke omgeving. De ozendrop is soms zo smal dat er nog geen kat door kan, soms zo breed dat het een smal steegje lijkt.

Voordelen van de ozendrop:
- Het hemelwater kan aan de zijkant van het gebouw kan worden "afgevoerd". Lange tijd bestonden er nog geen goten, dus afvoer aan de zijkant was nodig en werd gemakkelijker gemaakt omdat de meeste panden een zadeldak hadden over de volledige diepte van het vaak smalle, maar zeer diepe pand. Het hemelwater liep vanuit de ozendrop naar de goot in de straat, gewoon de straat op of naar de gracht achter de panden. Aan de voor- en achtergevel zorgden de boven de dakrand doorlopende gevels zelf ervoor dat er nauwelijks hemelwater naar beneden droop. Overigens, bij de vroege, uitkragende rieten daken op zulke panden was het in het geheel niet mogelijk de panden tegen elkaar te bouwen en ontstond er vanzelf al een open ruimte tussen de panden.
- Bij brand zal het vuur minder snel naar het buurpand overslaan; dit geldt vooral bij houten huizen.
- Bredere ozendroppen werden, zeker nadat de panden voorzien waren van propere hemelwaterafvoer, gebruikt als achterom en soms als smalle steeg.

De smallere ozendroppen werden in later tijd vaak aan de voorzijde dichtgemetseld.


links is nog een smalle ozendro, ravenstein (gratis stadswandelingen & mp3 audiotours):


links een dichtgemetselde toegang van een ozendrop (een mooi plekje voor een lantaarn, nieuwstraat 19, hoorn, foto frans j.p.m. kwaad, vereniging oud hoorn):


een zeer brede ozendrop, utrecht (foto sabine van den bergh, bienart):


Verg. wachtgevel.

Eng. eavesdrop, eavesdrip