home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


Open haard inbouwen

 


Workshop: Openhaard inbouwen *)


Een eigen haard inbouwen is mogelijk mits er ruimte is voor het aanleggen van een rookkanaal. Maar hoe moet dat en waar moet je op letten. De branchevereniging sfeerverwarming heeft een stappenplan gemaakt, waarin precies staat wat u moet doen.

De open haard. De cijfers corresponderen met de nummering in deze workshop.

Bouwkundige voorbereidingen

1. Bouw de openhaard op een brandvrij plateau (1) (bijvoorbeeld beton) met een minimale dikte van 8cm. Indien de openhaard op een houten vloer wordt geplaatst dient eerst een isolatielaag van minimaal 3cm te worden aangebracht, waarop het plateau wordt geplaatst.

2. Metsel een "vlijlaag" (2) (=onderlaag bestaande uit plat naast elkaar gelegde stenen) waarop straks de vuurvaste inbouwmantel gesteld wordt. Deze vlijlaag wordt toegepast zodat de bovenzijde van het afgewerkte plateau gelijk komt met de onderzijde van de mantel.

Let op, dat deze vlijlaag aan de voorzijde gelijk met de inbouwmantel loopt. Dit in verband met de juiste afwerking van het plateau.Tabel 1

Plaatsen van mantel en verloopstuk

3. Plaats de achterwand (3) waterpas op de vlijlaag. Zorg voor minimaal 8cm tussen achterwand en de gemetselde achtermuur voor de isolatiekorrels. Voor de frontuitvoering plaatst u twee zijwanden tegen de achterwand. Voor de hoekuitvoering plaatst u één zijwand. De wanden zijn zowel links als rechts toe te passen (niet bij front 80, 100 en 120). Plaats de (beide) zijwand(en) tegen de achterwand. Ommetsel nu de inbouwmantel.

4. Veranker het metselwerk (4) om de 5 á 6 lagen met de bouwmuur door middel van muurankers.

5. Stort de ruimte tussen de inbouwmantel en het metselwerk vol met een onbrandbare isolatiekorrel (5), bijvoorbeeld vermiculite.

6. Plaats het verloopstuk (6) met het ondersteuningsijzer op het metselwerk.
- Bij de fronthaard uitvoering plaatst u twee zijwanden tegen de achterwand. Bij de hoekhaard dient u tijdens de bouw van de openhaard een tijdelijke ondersteuning in de hoek te plaatsen. Bij de panoramahaard wordt het verloopstuk met twee trekstangen aan de muur bevestigd.
- Het opgaande metselwerk mag nooit op het verloopstuk rusten, maar alleen op ondersteuningsijzers.
- Stort om het verloopstuk ook een onbrandbare isolatiekorrel.

Aansluiting op het rookkanaal

Maak zoveel mogelijk gebruik van geïsoleerde rookkanalen om afkoeling van de rookgassen te voorkomen.

7. Op de openhaard past een verloopstuk vierkant naar rond (7)
- Raadpleeg voor de schoorsteendiameter tabel 1

Let op: 
Laat nooit de schoorsteen direct op het verloopstuk rusten maar op een eigen aparte ondersteuning. (De schoorsteen is namelijk het zwaarste deel van de hele haard.)


De afwerking

8. Werk het betonnen plateau (1) af met bijvoorbeeld plavuizen of tegels (8)
- Pas natuursteen zorgvuldig toe: niet elke natuursteensoort is bestand tegen warmte (hittebestendigheid).

9. Vlak de ruimte in de haard af met een schrale specie (9) gelijk met de bovenkant van het afgewerkte plateau (bv. de plavuizenvloer).
- Een vuurkorf of een stel stookstenen kunnen later, wanneer de openhaard volledig afgebouwd is, los in de inbouwmantel geplaatst worden.
- Leg gietijzeren stookroosters met de bolle kant naar boven in de vuurkorf (ivm. de luchttoevoer).

Stookvoorschrift

Droogtijd:

- De eerste zes weken mag u beslist niet in de haard stoken en in geen geval tijdens de bouw.

Instoken:

- Na de droogtijd kunt u voorzichtig beginnen met een klein vuur. Maak een aantal dagen een klein vuur van houtskool of spaanders hout. Stook niet langer dan circa 15 minuten. Op deze wijze stookt u de vuurvaste inbouwmantel goed droog.
- Ook na het droogstoken moet u nooit meteen een groot vuur maken. Voer de vuurgrootte altijd geleidelijk op. Vooral als u langere tijd niet heeft gestookt moet u met een klein vuur beginnen.

Stookklep:

Op voordat u het vuur aansteekt de klep en sluit deze pas weer nadat het vuur volledig gedoofd is. Leeg de aslade regelmatig om te voorkomen dat de as zich ophoopt tegen de onderkant van het stookrooster waardoor de luchttoevoer belemmerd wordt.

Onderhoud schoorsteen:

De schoorsteen van een open haard dient, eis van de brandverzekering, minimaal éénmaal per jaar worden geveegd
(foto van een schoorsteenbrand, Brandweer Barendrecht).


*) Met dank aan De Telegraaf van 7 december 2004.