home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


ondersabelen, onderkouwen, aankauwen

 

Advertentie:

ondersabelen

Ook: onderkouwen, aankauwen (aankouwen?). Ondersabelen is het opvullen van de (kleine) ruimte tussen constructieonderdelen, bijvoorbeeld de voetplaat van een stalen of betonnen kolom en de betonconstructie met een speciale metselspecie (krimpvrije mortel). Voordeel is dat bijvoorbeeld de kolomvoet in de hoogte gesteld kan worden en door het ondersabelen toch volledig wordt ondersteund.

Soms kan een tweecomponenten-giethars voor het ondersabelen worden toegepast (Sikkens). Ook wordt van ondersabelen gesproken als bijvoorbeeld omvangrijke zware machines of rails een ondergrond met groter dragend vermogen nodig hebben.

Aankauwen is, volgens Haslinghuis en Janse: "Het vullen van voegen tussen natuursteenstukken nadat die door wiggen zijn gesteld. De mortel wordt telkens in kleine hoeveelheden stijf in de voeg gedrukt tot het stuk steen gaat drijven, d.w.z. vrij komt van de wiggen en op de mortel staat. De wiggen mogen pas na verharding van de specie verwijderd worden maar zijn in veel gevallen niet weggenomen."
De term aankauwen wordt wel gebruikt als "het aankauwen met krimparme of krimpvrije mortel", bijvoorbeeld als je een stalen portaal gesteld hebt en dat inderdaad op spanning is gebracht door wiggen, daarna kauw je hem aan zodat het bestaande bovenliggende metselwerk op het nieuwe portaal komt te staan (Philip Coppenhage).


ondersabelen (na aandraaien van de moeren...) is het vullen van de ruimte tussen vloer en vloerplaat (maxit weber beamix):


ondersabelen van de voetplaten van de houders van geluidsschermen, hoge snelheidslijn hsl (bam):


ondersabelde voet van een stijl van een brugreling (foto joostdevree):


aan de
zijkant van de brug is ondersabelen niet nodig (foto joostdevree):


Het woord ondersabelen is afkomstig van het Franse sable (zand). 

Eng. to underpin with mortar; Du. unterstopfen