home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


lift-slab

 

Advertenties:

lift-slab

Ook: liftslab. De Engelse term lift-slab staat voor het optillen (to lift) van betonnen verdiepingvloeren (betonnen platen, slabs). Bij het lift-slab-bouwsysteem worden de betonnen verdiepingvloeren op maaiveldniveau gestort: als de verdiepingvloer is uitgehard, wordt daarop de volgende vloer gestort (met een folie of steviger materiaal ertussen) en, als alle vloeren gestort zijn, worden deze één voor één met vijzels op de juiste hoogte gebracht waarna muren e.d. worden aangebracht. 
Stalen kolommen zijn momentvast op de fundering geplaatst, mede om het (tijdelijk) ontbreken van windverbanden op te kunnen vangen. 

Voordeel van de lift-slab-bouwmethode is dat veel steigers, betonstempels e.d. niet nodig zijn omdat immers veel op de "begane grond" wordt uitgevoerd. 
Nadeel van de lift-slab-methode is dat de vijzelconstructie en de constructie van de stalen kolommen zeer degelijk moeten zijn om het risico van instorten te vermijden.Oorspronkelijk werd de lift-slab-methode uitsluitend toegepast voor utiliteitsbouw: de verdiepingen worden voorzien van verlaagde plafonds om alle leidingen in te bergen waardoor de verdiepingvloeren meer geschikt zijn voor een eenvoudige, uniforme betonstort. Tegenwoordig wordt lift-slab ook toegepast voor bijvoorbeeld de bouw van een appartementencomplex waarbij de leidingen in de vloeren kunnen worden meegestort en de vloeren gevlinderd worden om een regelmatig plafond van de volgende vloer te verkrijgen. 

Afbeeldingen o.m. Bouwwereld en Civiele technieken deBoer.