home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


lift-slab

 

Advertentie:

lift-slab

Ook: liftslab. De Engelse term lift-slab staat voor het optillen (to lift) van betonnen verdiepingvloeren (betonnen platen, slabs). Bij het lift-slab-bouwsysteem worden de betonnen verdiepingvloeren op maaiveldniveau gestort: als de verdiepingvloer is uitgehard, wordt daarop de volgende vloer gestort (met een folie of steviger materiaal ertussen) en, als alle vloeren gestort en uitgehard zijn, worden deze één voor één met vijzels op de juiste hoogte gebracht waarna muren e.d. worden aangebracht. 

Het vijzelen gebeurt stapsgewijs: 
- alle vloeren naar 1e verdieping
- 1e verdiepingvloer wordt gefixeerd aan de kolommen
- rest verdiepingvloeren naar 2e verdieping
- windverbanden 1e verdieping worden geplaatst
- 2e verdiepingvloer wordt gefixeerd aan de kolommen
- enz.

Stalen
kolommen zijn momentvast op de fundering geplaatst, mede om het (tijdelijk) ontbreken van windverbanden op te kunnen vangen; ten behoeve van de stabiliteit worden na elke vijzelstap per verdieping de windverbanden aangebracht.

Voordeel van de lift-slab-bouwmethode is dat veel steigers, betonstempels e.d. niet nodig zijn omdat immers veel op de "begane grond" wordt uitgevoerd. Verder zijn verspringingen en uitkragingen mogelijk: stelcon-platen nemen de plaats in van de vrije ruimte, alles gebeurt op begane-grond-niveau, dus er hoeft niet moeilijk te worden ondersteund op relatief grote hoogte zoals bij traditionele bouw.
Nadeel van de lift-slab-methode is dat de vijzelconstructie en de constructie van de stalen kolommen zeer degelijk moeten zijn om het risico van instorten te vermijden. Om die reden zal een extreem hoog gebouw niet snel met deze methode worden gebouwd.

Oorspronkelijk werd de lift-slab-methode uitsluitend toegepast voor utiliteitsbouw: de verdiepingen worden voorzien van verlaagde plafonds om alle leidingen in te bergen waardoor de verdiepingvloeren meer geschikt zijn voor een eenvoudige, uniforme betonstort. Tegenwoordig wordt lift-slab wel eens toegepast voor bijvoorbeeld de bouw van een appartementencomplex waarbij de leidingen in de vloeren kunnen worden meegestort en de vloeren gevlinderd worden om een regelmatig plafond van de volgende vloer te verkrijgen. Ook bij aanbouwen van ziekenhuizen wordt het lift-slab-systeem wel eens toegepast, omdat alle luidruchtige werkzaamheden geconcentreerd zijn op maaiveldniveau en de hogere verdiepingen minder last hebben van de bouw.
Toch wordt het lift-slab-systeem niet vaak meer toegepast.


luxe appartementencomplex vroondaal, den haag (bouwwereld):


"the cube" tijdens het liftproces, almere (foto paul koppen, koppen bouw):


het liftproces herhaalt zich enkele malen;
klik voor groter


Documentatie
- Afstudeerscriptie Het opvijzelen van het lift-slabsysteem, de ontwikkeling van een snellere methode om verdiepingsvloeren op de gewenste hoogte te kunnen brengen (van Paul Koppen, Koppen Bouw)