home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


leemstuc

 

leemstuc

Leemstuc is een gladde afwerklaag voor binnenmuren. Leemstuc bestaat uit zand en klei/leem en bevat geen chemische toevoegingen. Het heeft een warme bruine okerachtige kleur, droogt krimpvrij op en is dampdoorlatend. Leemfinish is een (gekleurde) laag die over leemstuc wordt aangebracht. 

"Leemstuc heeft van nature een vocht- en warmteregulerende werking. In slecht geventileerde woningen die gebouwd zijn met materialen die weinig vocht reguleren, zoals beton en kunststoffen, is het effect van leemstuc goed merkbaar: teveel vocht in de ruimte wordt door de leemstuc opgenomen en bij drogere omstandigheden weer aan de lucht afgestaan. Leemstruc is niet brandbaar en qua sterkte vergelijkbaar met kalkmortelstuc. Een leemstucwand heeft daarnaast een levendig karakter en blijft koel in de zomer en warm in de winter." 
Verder dempt leemstuc het geluid
Net als bij traditionele stuc kunnen bij krimpende muren (bij houtskeletbouw bijvoorbeeld) scheurtjes ontstaan; bij leemstuc kunnen de scheurtjes in de muur met een natte spons worden geŽffend (wanneer het oppervlak duidelijk anders wordt, dan dient de gehele oppervlakte zo te worden behandeld).

T
oevoegingen aan de leemstuc, voor een levendiger uitstraling of voor een meer open interne structuur, kunnen o.a. zijn: stro, hennep, vlas, houtvezels.

"Leem kan veel vocht opnemen en dus condensatie tegengaan, maar leemstuc kan niet tegen direct en langdurig contact met water. Voor natte ruimtes is wellicht betonstuc ideaal."


leemstuc wand (verbau):


levendige textuur van leemstuc met toevoegingen;
klik voor groter (verbau):


wandafwerking van basisleem en leemfinish:


O.m. Oskam, Verbau en Groene bouwmaterialen leveren leemstuc. Een leverancier van leemfinish is bijvoorbeeld Tierrafino.

Zie ook leem, leemsteen.
Verg. tadelakt, betonstuc.

Eng. mud plaster