home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


kozijn

 

kozijn

Een kozijn is een omlijsting van hout, kunststof, aluminium, staal, steen (natuursteen, baksteen) of een combinatie van aluminium (buitenkant) en hout (woonzijde), bestaande uit een onderdorpel en bovendorpel en twee of meer verticale stijlen. Doel van een kozijn is om een raamwerk te zijn voor een ingang of lichtopening, en wel om een raam, deur of luik aan te bevestigen.

Elk materiaal voor het kozijn in vooral de gevel heeft zijn voor- en nadelen, bijvoorbeeld wat betreft uiterlijk, isolatie, onderhoud, duurzaamheid (lange levensduur), prijs.

Kunststof kozijnen in de buitengevel zijn wat goedkoper dan houten kozijnen omdat er nauwelijks onderhoud nodig is, maar hout heeft andere voordelen. Een kozijn van aluminium is duurder dan hout en kunststof en heeft met kunststof vergelijkbare voor- en nadelen.

hardhout kunststof
uiterlijk massief, warm, natuurlijk vooral niet-monumenten-kwaliteit: oogt wat goedkoop; de diagonale hoekverbinding valt niet bij iedereen in de smaak; vaak brede stijlen en dorpels waardoor lichtverlies en minder fraai
prijs + +
onderhoud -- (verven of beitsen) ++
isolatie + ++
duurzaamheid > 100 jaar (bij goed onderhoud) 50 jaar? (delen van kozijn of beslag kunnen beschadigd of defect raken en zijn mogelijk niet meer te repareren of niet meer beschikbaar)
eenvoud van aanpassen en vervangen *) +++ --
mechanische sterkte ++ +
vochthuishouding + - (houdt migratie van damp en vocht tegen)


*) bijvoorbeeld als er iets defect is, er een beschadiging is, er iets op bevestigd moet worden, deur of raam wat scheef hangt, er een isolatieprobleem (condensatie op kunststof kozijn i.p.v. op dubbelglas betekent vermoedelijk dat er een isolatieprobleem is) e.d.


Het woord kozijn is ontleend aan het Noord-Franse cassin (raamwerk, frame), een afleiding van het Normandische casse (kistje, reliekschrijn; ca. 1150); bron Etymologiebank.

Voor allerlei gegevens over kozijnen, zie o.m. Belisol Kozijnen en deuren; voor kunststof kozijnen Verbouwkosten en, omdat veel kozijnleveranciers uitgaan van kunststof en aluminium en vooral over het aanvragen van offertes, voor hardhouten kozijnen De Kozijnenspecialist (die tenminste nette, echte prijzen geeft).

Eng. frame; samengesteld kozijn is window unit;
Fr. dormant, cadre, bāti