home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


kalei

 

kalei

Ook wel: kallei; kaleien werd ook wel slemmen genoemd. "Kaleien is een eeuwenoude schildertechniek waarbij een dunne kalkpleister met een blokkwast op de muur wordt aangebracht. De muur is meestal metselwerk. Bovenop de kaleilaag wordt meestal ook nog een kalkverf aangebracht, die de uiteindelijke kleur van de muur bepaalt." 
Met kaleien blijft de structuur van de ondergrond toch zichtbaar (zie de foto). 

Voordelen van kaleien:
- De muur is beter beschermd wordt tegen weersinvloeden. Door de kalei met de blokkwast op te brengen, kunnen porin en scheurtjes gemakkelijk gedicht worden.
Vaak wordt gekaleid in 3 lagen: 1 laag kalei en 2 lagen minerale verf. De gevel is hierdoor dampopen, maar beschermt toch tegen de regen.
- Algen e.d. groeien nauwelijks op de kalklaag.

Kalei zit een beetje tussen verf en pleister in; het is dikker dan verf maar dunner dan mortel; meestal wordt gesproken over kaleipleister.
Kalei bestaat veelal uit 95% kalk aangevuld met fijn zand en water.
Er zijn wel kaleiproducten met cement of synthetische producten, maar de voorkeur gaat meestal uit naar de natuurlijke, dampopen kalei. (Let op: een vochtig blijvende ondergrond niet met een kalei met cement behandelen omdat cement teveel afsluit.)

Om tijdens het aanbrengen te vermijden dat de kalie te snel droogt: werk niet in de zon en maak vr aanbrengen van de kalei de gevel enigszins vochtig.Kalei van Stijn D'hoore is een speciale kalei-site!

Documentatie
- Keim Calcmat kaleimortel


Met dank aan Martijn Ackermans.
Zie ook bij het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed.
Verg. keimen.