home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


kaalslag

 

kaalslag

Kaalslag is het in een korte periode slopen van gebouwen (of bomen) en het onmiddellijk daarna egaliseren van de vrijgekomen grond op dat gebied. Omdat bij de term kaalslag sprake is van ongewenste of sterk betwiste sloop (of kap van bomen) wordt het slopen en egaliseren in een zeer korte tijd uitgevoerd. Die periode is te kort om voldoende weerstand te bieden tegen degene die tot de sloop of kap opdracht heeft gegeven. 

Een voorbeeld kaalslag bij bossen is de kaalslag van zeven hectare oerbos in Beverwijk, foto onderaan. In andere gevallen werd soms door wat men bijna beroepsactievoerders zou kunnen noemen de term kaalslag gebruikt als het om een klein sloopwerkje ging of om een paar bomen. Zo kan iedereen de redelijkheid uit het oog verliezen. (Overigens, bij leegkap blijft een klein stukje stam staan waardoor deze bomen weer aangroeien.)

Ook worden wel natuurgebieden met veel bomen prijsgegeven aan het water en dus ook van kaalslag gesproken kan worden. Vaak is dat begrijpelijk, bijvoorbeeld in de strijd tegen het water (in het kader van "Ruimte voor de rivier"), soms is het niet te bevatten, bijvoorbeeld als er natuur gecompenseerd moet worden met BelgiŽ en een zeer groot gebied onder water wordt gezet...Eng. (m.b.t. gebouwen) wholesale demolition, swathe of demolition; (m.b.t. bomen) clearcut, clear felling