home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.

Het is al gelukt dat er bijna nergens woningen gebouwd mogen worden
nu wil GroenLinks overal betaald parkeren in Utrecht. 
Zie GroenLinks en de bizarre dwingelandij.

inloopdouche

 

inloopdouche

Een inloopdouche is een douche in open verbinding staat met de rest van de (bad)ruimte. "Een inloopdouche wordt vanwege zijn strakke uiterlijk steeds vaker toegepast in landelijke en eigentijdse badkamers. Inloopdouches zijn zeer praktisch, creëren een ruim en open gevoel en zijn in alle mogelijke afmetingen beschikbaar. Om dit gevoel te versterken wordt een inloopdouche vaak in glas uitgevoerd; op deze manier lijkt de badkamer groter dan wanneer er gekozen wordt voor gemetselde zijmuren.
Houd bij een inloopdouche rekening met spatwater."

Nadeel van een inloopdouche ten opzichte van een douchecabine is toch wel dat het kouder is zodra je niet meer direct onder de waterstraal staat. Een goede verwarming van de ruimte is dus belangrijk bij inloopdouches.

Inloopdouches hebben tegenwoordig vaak één of meer glazen wanden; de opgedroogde druppels zijn daarop wel goed zichtbaar, maar een gladde glazen douchewand is makkelijk schoon te maken met een wisser.
Een (tegel)muurtje als wand kan nuttig zijn als afscheiding of als drager van verwarming e.d.; opgedroogde druppels zijn niet zo zichtbaar op een tegelmuur, maar het schoonmaken is iets lastiger dan bij een glazen wand. Eventueel kan de onderste helft een muurtje zijn en de bovenste helft van glas.


inloopdouche,
glazen wand:


inloopdouche, glazen wand (victoria plum):


inloopdouche,
muurtje i.p.v. glazen wand (inrichting huis):


inloopdouche,
half muur, half glas (inrichting huis):


De term douche is ontleend aan het Franse douche (stortbad), ouder al doulce, van het  Italiaanse doccia (douche, waterstraal), een afleiding van het werkwoord docciare (spuiten), dat weer is afgeleid van een ouder woord doccia (buis, pijp), dat waarschijnlijk via doccione (buis, leiding) teruggaat op het Latijnse ductio, (genitief ductionis), ductus dat (water)leiding betekent, een afleiding van het Latijnse werkwoord ducere (leiden). Een andere ontlening aan hetzelfde Franse woord is does (sproeikop van een gieter). Bron Etymologiebank.

Aangehaalde tekst bnla architecten.

Verg. bidet, douche-wc, lavet, lavabo, toilet, thermen.

Eng. walk-in shower