home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.

Het is al gelukt dat er bijna nergens woningen gebouwd mogen worden
nu wil GroenLinks overal betaald parkeren in Utrecht. 
Zie GroenLinks en de bizarre dwingelandij.

IFD, modulair bouwen

 

IFD, modulair bouwen

IFD staat voor Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen. IFD bouwtechniek is een geïntegreerde benadering van modulair ontwerpen en bouwen. Daarbij wordt rekening gehouden met mogelijke veranderingen in gebouwen, door ze zoveel mogelijk samen te stellen uit industrieel vervaardigde bouwcomponenten. Flexibele gebouwen of woningen sluiten blijvend aan op de wensen van gebruikers en bewoners en kunnen relatief eenvoudig aangepast worden wanneer deze wensen of gebruikers veranderen. De functie van een gebouw kan veranderen; IFD speelt hierop in door een flexibele en dus eenvoudiger methode van aanpassen (denk aan modulair bouwenplug-and-play en "lego-stenen" als gestandaardiseerde bouwcomponenten).
(Ook wordt gesproken over circulair ontwerpen en bouwen om het meer duurzame karakter van IFD aan te geven.)

Prefab is het antwoord van de bouwsector naar een meer geïndustrialiseerd, efficiënter, sneller, duurzamer bouwproces.
IFD Bouwen is een manier van ontwerpen, ontwikkelen en bouwen, waarin via een geïntegreerde benadering industriële, flexibele en demontabele aspecten gezamenlijk een rol spelen. Dit richt zich niet enkel op het fysieke gebouw, maar ook op het bouwproces en de organisatie hieromheen. IFD Bouwen betreft onder andere vernieuwing op onderdelen als techniek, ontwerphulpmiddelen, de manier van samenwerken tussen bouwpartijen, contractvormen en concepten.

Industrieel bouwen: bouwen wordt monteren (assembleren, dus bij voorkeur zonder "natte knopen", zodat alles weer demontabel is).
Flexibel bouwen: verbouwen wordt verplaatsen.
Demontabel bouwen: slopen wordt demonteren.

IFD vraagt daarom wel een (nog) beter samenwerkingsverband tussen ontwerpers, opdrachtgevers, bouwondernemingen (uitvoerders) en toeleveranciers: de activiteiten zijn niet langer gescheiden, de ontwikkeling en bouw van een IFD-gebouw is een gezamenlijke integrale activiteit is van de bouwpartners. Bij de grotere bouwers zal dat niet zo'n enorm probleem zijn, maar ook voor de kleinere bouwers zal een goede samenwerking met architecten en toeleveranciers nodig zijn om bij IFD-bouwen betrokken te worden en te blijven.

Is de oplossing industrieel?
Meer dan 80% van het systeem wordt in de fabriek geproduceerd (tijd, materiaal, kosten?). Het systeem is van continue kwaliteit. Het systeem wordt seriematig geproduceerd. Het productieproces is beheersbaar. De bouwtijd is relatief kort. De producent biedt fabrieksgarantie. Door het prefabriceren wordt minder tijd verloren op de bouwplaats, bouwen is monteren geworden, de onderdelen van een woning zijn beter op elkaar afgestemd. Ad-hoc oplossingen zijn niet meer nodig.
(Bij industriële productie wordt van tevoren nagedacht over ontwerp, engineering, productie en testen van de prefab bouwdelen. De faalkosten zijn daarom veel kleiner op deze "overdekte bouwplaats". En de zo-kant-en-klaar-mogelijke bouwdelen worden eenvoudig naar de plaats van montage vervoerd.)

Is de oplossing flexibel?
Het systeem biedt een grote mate van ontwerpvrijheid. De oplossing is zowel permanent als tijdelijk te gebruiken. Het volume is eenvoudig aan te passen. De indeling is eenvoudig aan te passen. De oplossing is verplaatsbaar. Voor de gebruiker betekent het meer keuzevrijheid en volgende gebruikers kunnen gemakkelijker aanpassingen verrichten.  

Is de oplossing demontabel?
De oplossing is "eenvoudig te demonteren". De complete oplossing is herbruikbaarheid. De componenten zijn herbruikbaar. De technische levensduur kan afgestemd worden op de gebruiksduur. Voor de gebruiker betekent de ontkoppeling tussen bepaalde onderdelen van een woning dat iets gemakkelijker vervangen moet kunnen worden, ook wanneer de functie van een gebouw verandert. Als een gebouw een andere bestemming krijgt, moeten de technische installaties gemakkelijk te ontkoppelen en weer te koppelen zijn.
Wanneer kozijnen e.d. zichtbaar geschroefd / gemoerd zijn (dat gebeurt zelden), is herbruikbaarheid bijna vanzelfsprekend. 
Vooral bij het open bouwen speelt het demontabel zijn een grote rol.

Duurzaam 
De term IFDD lijkt wat overdreven. De extra D staat voor Duurzaam, terwijl IFD het duurzame juist in zich heeft: door demontabel te bouwen kunnen onderdelen met verschillende levensduur eenvoudig en apart van elkaar vervangen worden. De levensduur van het gebouw als geheel wordt zo verlengd. IFD-bouwen is dus ook bouwen met duurzaamheid. 
Toch kan de term duurzaam in dit kader o.m. betekenen:
- de verschillende materialen hebben milieutechnisch een duurzaam karakter (rekening houdend met de verwachte leef-tijd van het bouwwerk; een bouwwerk dat minimaal 100 jaar moet blijven staan kun je het beste van beton maken; veel bedrijfsgebouwen kunnen heel duurzaam in verduurzaamd hout worden uitgevoerd)
- bij de bouwwijze is extra aandacht besteed aan "de toekomst" (snel te verplaatsen bouwelementen om meer functies van een gebouw mogelijk te maken).

Voorbeelden
-
Trento Nijhuis. "U kunt het Trento® concept zien als een kast waarin de oplossing al op de plank ligt voordat het project gestart wordt. De oplossing bestaat uit vier elementen waarvan wij steevast gebruik maken en waaraan wij elk ontwerp toetsen: ongeacht de aard, omvang en complexiteit van het project. Door de herhaling, evaluatie en verbetering van de oplossing worden processen beheersbaar, fouten en onnodige werkzaamheden worden voorkomen."
- Victor&Wonen van BAM Wonen. Niet zozeer bouwcomponenten, maar meer een op de klant gerichte manier van indelen en interieur. "Met Leefwijzen van Victor&Wonen is je huis ingedeeld op de wijze waarop jij leeft. Kies bijvoorbeeld voor een keuken met kookeiland, een walk-in closet of extra slaapkamers! Hoe jij ook leeft: er is altijd een indeling die past bij de wensen van jou en je gezin."
- Ursem Modulaire Bouwsystemen. "Ursem richt zich op het realiseren van permanente betaalbare en rendabele projecten in de seriematige woningbouw, studentenhuisvesting, jongeren en starterswoningen en hotelbranche. Projecten gebouwd met het Ursem 3D® Bouwsysteem worden voor ruim 60% in de fabriek geproduceerd en reeds voorzien van afwerking, badkamer, keukens en installaties."


principe van nijhuis trento;
klik voor groter:


de open Trento kast (nijhuis trento):



Documentatie
- Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen, een factsheet (van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)

Zie ook duurzaam bouwen, industrieel bouwen (montagebouw met prefab bouwelementen), unitbouw (van tiny houses tot grote appartementencomplexen), conceptueel bouwen, open bouwen, circulaire economie, agile werken, living building concept, BIM en eventueel cascobouw (cataloguswoningen).

Verg. unitbouw, blokunit, spacebox, woonunit, module