home

discl. / ę, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


hoedligger, THQ-ligger

 

hoedligger, thq-ligger

Een hoedligger is een ondersteunende balk waarbij de vorm in doorsnede een hoed vormt (met rechte of schuine verticalen van de hoed). 
De flenzen aan weerszijden vormen de randen van de hoed. De hoedligger is meestal een vloerligger, dwz. voor ondersteunen van (betonnen) vloeren; vaak zal dit een stalen ligger zijn. 
Voordeel van de hoedligger is de grotere stijfheid zodat bijvoorbeeld met een lagere liggerhoogte volstaan kan worden.

Men spreekt van ge´ntegreerde vloerliggers wanneer deze volledig in een vloer zijn opgenomen. "Ge´ntegreerde stalen vloerliggers vormen in combinatie met kanaalplaten, breedplaten of staalplaat-beton vloeren een ijzersterke vloerconstructie in de staal- en betonskeletbouw. De liggers steken onder noch boven de vloer uit. Zodoende worden de stalen liggers aan drie zijden omgeven door beton. Alleen de onderflens blijft vrij. Gelaste stalen vloerliggers maken een snelle en eenvoudige montage van de draagconstructie mogelijk. Er zijn diverse typen ge´ntegreerde stalen vloerliggers."

De term THQ-ligger betekent Top Hat Q-beam, een andere benaming voor hoedligger. Wanneer sprake is van ÚÚn flens dan wordt soms gesproken van een petligger.


hoedligger, ge´ntegreerde stalen vloerligger;
klik voor groter (grŘnbauer):


hoedligger, met he-profiel er loodrecht op (voortman staalbouw):


hoedligger, thq, top hat q beam (mouw hoedliggers):


hoedligger (voortman staalbouw):


Zie eventueel verder ligger, profielstaal, kokerligger, plaatligger, raatligger, Vierendeelligger, vollewandligger, vakwerkligger