home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


granito, terrazzo

 

granito, terrazzo

Ook, soms: ocriet. Granito is een glad geschuurde laag of vloer (terrazzo-vloer) van aan elkaar gekitte korrels van marmer, graniet, zandsteen of kwartskorrels. Granito wordt vaak toegepast als aanrechtblad (werkblad) en als vloer. 
Granito wordt bij vloeren vaak terrazzo genoemd, wellicht omdat de term granito vaak bij spoelbakken werd gebruikt.

De marmerkorrels worden bij granito aan elkaar gebonden met cement, water en eventueel glas, zand, marmermeel en kleurstoffen. De vochtige massa wordt getrild om deze te verdichten. Na een paar weken is granito uitgehard en wordt geschuurd, geslepen en gepolijst om een mooi glad oppervlak te geven. Nadeel kan zijn dat granito niet zeer goed bestand is tegen sommige agressieve stoffen en tegen extreme temperaturen.

Schade aan terrazzo-vloeren is meestal het gevolg van een niet-stabiele ondergrond of de werking door warmte/koude (en te grote oppervlakten).
Reinigen van terrazzo gebeurt vaak met groene zeep; agressievere schoonmaakmiddelen tasten het kalk aan van de mineralen en het bindmiddel.
Voor bescherming van de vloer worden stoelen, tafels e.d. voorzien van glijders, viltjes, doppen of wielen: zie Floorfriendly.


granito of terrazzo (de vries terrazzo):


marmerkorrels van verschillende kleur, het basismateriaal voor granito of terrazzo (de vries terrazzo):


granito aanrechtblad (dekker zevenhuizen):


granito of terrazzo (terrazzo.nl):


voorbeelden terrazo van bealstone:


Al lange tijd worden ook i.p.v. cement kunstharsen als bindend materiaal toegepast zoals dat bij Chicron van Ocriet plaatsvond (foto onder). *) 
Deze mengsels worden composieten genoemd.


granito, voorbeeld wit chicron aanrechtblad (ocriet):


Documentatie
- Herstel en onderhoud van terrazzovloeren (van Cultureel Erfgoed)


Verg. de grindvloer die uit fijn grind bestaat en niet uit gebroken korrels, meestal juist niet glad is (de korrelstructuur is duidelijk voelbaar) en waarbij de grindkorrels met een kunsthars aaneen gekit worden; scagliola, grindvloer, grindvloer terrazzo uitgewassen.

Verg. eventueel  betonstuc (béton ciré), chipsvloer, estrich, magnesietvloer, plavuis, linoleum, pmma-vloer, pvc-vloer, laminaat, parketvloer (hout, bamboe, kurk), tegelwerk.

Eng. terrazzo

*) Met betrekking tot de fabriek van Ocriet: "In de zomer van 2008 is in het bedrijf gevaarlijke vervuiling van de lucht geconstateerd, veroorzaakt door donker asbest, dat globaal zo'n vijftig jaar geleden is aangebracht voor isolatie van de stoomleidingen. Daardoor moest de productie worden gestopt en is faillissement aangevraagd." (Regiocanons, Canon van Eemland)