home

discl. / ę, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


golfplaat

 

golfplaat

Golfplaten zijn geprofileerde platen waarvan de dwarsdoorsnede meestal nagenoeg een sinus vormt. Golfplaten worden toegepast als wat goedkopere dakbedekking van hellende daken en als gevelbekleding.
Golfplaten zijn verkrijgbaar in diverse materialen, kleuren en afmetingen. Materialen zijn o.m. vezelcement, polycarbonaat, polyester, pvc, polycarbonaat, aluminium, sendzimir verzinkt, staal, bitumen

De vezelcementplaat van Eternit is samengesteld uit portlandcement, aangevuld met minerale toeslagstoffen en synthetische vezels. Er zijn veel hulpstukken verkrijgbaar, bv. doorvoeren, nok-, dakvoet-, knik-, gevel- en hoekkeperaansluitingen.

Vroeger hadden golfplaten een slechte naam omdat zij in een bepaalde periode asbest bevatten en het met golfplaten vaak een goedkope oplossing leek. Beide aspecten zijn al lang niet meer geldig voor de hedendaagse golfplaten: de veelheid aan materialen, coatings, kleuren en uitvoeringen geeft "de golfplaat" meer toepassingen en meer interessante uitvoeringen, bijvoorbeeld als gevelbekleding of als isolerende golvende polycarbonaat-platen.

De aanduiding ABC van ABC-golfplaten staat voor asbestcement; het zijn asbesthoudende golfplaten die nog zeer veel op schuren e.d. worden aangetroffen.


o.m. materialen van golfplaten; 
klik voor groter
aluminium
staal en staal
geperforeerd
   
kunststof
(glashelder)
polycarbonaat
(isolerend)
   
undersized pvc 
(wonderlijk)

gevelaansluiting bij een golfplaten dakbedekking:


overlap bij golfplaten; klik voor groter:


enkele voorbeelden;
klik voor groter!


Afbeeldingen o.m. Eternit, Metaalwinkel, Aluform, Ods, Wildkamp.

Verg. profielstaal (profielplaat), dakpanplaat.

Eng. corrugated sheet, corrugated sheeting, corrugated sheet iron, corrugated sheet steel