home

discl. / ę, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


gipsplaat, gipskartonplaat, gipsvezelplaat

 

gipsplaat

Ook: gipskarton, gipskartonplaat, gipsvezelplaat; in BelgiŰ ook: Gyproc-platen. De gipsplaat is een soort standaard plaatmateriaal van gips met dik papier bekleed. Met gipsplaten worden op eenvoudige manier wanden en plafonds gemaakt, tegen een regelwerk van houten balkjes of metalen U-vormige profielen.

De Rigips tipgids geeft vele mogelijkheden en ideeŰn.

Opmerkingen:
- Gipsplaten hebben een goede brandwerendheid en in de grotere dikten (bijvoorbeeld een dubbele plaat van 12 mm) een redelijk goede geluidwerendheid.
- Door de werkwijze met regels en platen heeft de wand een soort spouw met ruimte voor elektrische bedrading e.d. en voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal tegen geluid. 
- Voor de afwerking van de afgeronde gipsplaten kan een speciaal gaas worden gebruikt (zelfklevend wapeningsband) als de muur nog gestuct wordt. Wordt er niet gestuct, dan kan de V-naad worden opgevuld met een speciale gipspasta (nadenvuller).
- Gipsplaten met groene papieren bekleding zijn ge´mpregneerd en daarom als ondergrond van wanden en plafonds geschikt voor natte ruimten, mits de platen bijvoorbeeld op de juiste manier betegeld worden. Gebruik bij het betegelen een tegellijm die water tegenhoudt. Bijvoorbeeld het Gyproc Classic WR wandsysteem is ontworpen voor natte ruimten (badkamer e.d.). Voor echt vochtige ruimten, bijvoorbeeld bij zwembaden en natte cellen in ziekenhuizen, wordt meestal aan steenachtige materialen de voorkeur gegeven (cellenbeton, kalkzandsteen, baksteen), zeker als een deel van de ruimte "ademend" (dampopen) moet zijn, maar Gyproc AquaBloc is speciaal gemaakt voor dit soort ruimten.
- Gipsplaat vormt een goed ondergrond voor zowel tegelwerk als pleisterwerk.

- De Fermacell Vapor heeft een dampremmende laag zodat volgens de leverancier geen dampremmende folie in de buitenwandconstructie nodig is. Ook toe te passen in vochtige ruimten (afbeelding rechts).
- Gebruik voor wanden bij voorkeur een zo dik mogelijke gipsplaat om een betere ondergrond te hebben voor het ophangen van boekenplanken, schilderijen e.d. Voor gipswanden bestaan speciale pluggen (hollewandpluggen en gipsplaatpluggen). 
- Wanneer zware objecten aan de wand bevestigd moeten worden, bijvoorbeeld een wasbak of een trapleuning, zorg dan dat achter de gipswand op de juiste plaats regelwerk is bevestigd, of voorzie die muur van een achtermuur van underlayment of multiplex zodat op elk punt in de muur een zwaar object bevestigd kan worden. (De "achtermuur" wordt bevestigd aan de stijlen en regels van de skeletbouw muur en tegen de achtermuur wordt de gipsplaat geschroefd.)
- Gipsplaten worden ook toegepast om oneffen of zwaar beschadigde wanden te bedekken.
- Werkwijze in de praktijk, zie Gamma-kluswijzer. Gebruik voor het inkorten van de gipsplaat een gipsplaatzaag of een gewone zaag die niet meer voor hout gebruikt hoeft te worden omdat de zaag waarschijnlijk bot wordt.
- Gipsplaten moeten iets vrij van de vloer gemonteerd worden. Dat kan met een speciaal hulpmiddel maar ook bijvoorbeeld met een simpele beitel: deze steekt men schuin onder de plaat, voet erop, de plaat gaat omhoog en kan vastgeschroefd worden.
- De schroeven zijn van een speciale soort ivm. de korrelige structuur van gips en eventuele aanwezigheid van vocht in het gips. Voor het bevestigen van de schroeven kan een schroefbitje worden toegepast waarmee de schroef enigszins verdekt wordt ingedraaid (iets dieper dan het oppervlak van de plaat).
- Het regelwerk moet zˇ gemaakt worden dat elke 25-30 cm een schroef door de gipsplaat in het regelwerk kan worden gebracht.
- De dunne gipsplaat heeft het nadeel dat deze een wat "goedkope" klank heeft bij bewoners, de dikkere plaat is dan aan te bevelen.
- Enigszins ronde vormen zijn mogelijk, zie de foto's hieronder, maar een forse ronding is niet eenvoudig zelf te maken (foto hieronder geheel rechts, de straal moet vrij groot zijn, slechts ÚÚn ronding maken dus geen golvende plaat, alleen de normale platen laten dit blijkbaar toe niet de ge´mpregneerde, 10 mm dikke platen, vˇˇr het buigen bevochtigen met een spons en wel drie maal met 20 minuten ertussen, gipsplaat wil weer in zijn oude rechte vorm terug dus lijm ze op elkaar na buigen, met dank aan Bernhard Weiler).
- Er zijn ook stootvaste gipskartonplaten, bijvoorbeeld DuraGyp van Gyproc, die met houtvezels is verstrekt en een hard oppervlak hebben (Gyproc Duragyp Wandsystemen).
- Ook bestaan er hard geperste gipsvezelplaten op basis van gips en cellulosevezels (Rigidur-H van Rigips/Gyproc). Hiervan zijn ook grote platen verkrijgbaar (1,20 m bij 3,00 m).


gipsplaat, muren en plafond van gipsplaten en naden en schroefgaten gedicht en geschuurd:


gipsplaat, metalen regels, gewone gipsplaten en groene voor een natte ruimte:


bevestigen aan metalen regels aan plafond, met hulpje:


ook enigszins gekromde vlakken zijn met gipsplaten mogelijk:


benodigdheden bij het aanbrengen van gipsplaten, naast gipsplaatschroeven (gamma):


gipsplaatzaag (toolstation):


Zie ook metal stud (een universeel, niet-dragend, lichtgewicht scheidingswandsysteem).

Met dank aan o.m. Johan Spijkerman (BAM Utiliteitsbouw, Advies & Engineering), Gyproc, Knauf, Gamma, Fermacell.

Verg. permoxx, plaatmateriaal.

Eng. plasterboard, gypsum plasterboard; drywall (een drywall is een wand van gipsplaten, soms van ander plaatmateriaal, die niet niet afgewerkt wordt met een pleisterlaag)