home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


gewi, gewi-anker, gewi-paal, gewi-staaf

 

gewi, gewi-anker, gewi-paal, gewi-staaf, ankerpaal

Ook: staafanker. Een Gewi-anker of Gewi-paal (of ankerpaal) is een slanke in de grond gevormde paal die zowel trek- als drukbelasting kan overbrengen op dieper gelegen draagkrachtige grondlagen.
Een Gewi-anker of Gewi-paal wordt bijvoorbeeld gebruikt om keldervloeren en onderwaterbeton te verankeren tegen opdrijven. Zo'n Gewi-paal is een funderingselement bestaande uit een stalen staaf met een grove schroefdraad (de Gewi-staaf) en een cilindervormig groutlichaam rond deze staaf. (Een ander groutanker is bijvoorbeeld een strenganker.)
De stalen staaf wordt omgeven door het cementgrout dat zowel beschermt tegen corrosie als de krachten doorgeeft naar de ondergrond.
Gewi-palen zijn in staat om druk, maar met name ook trekkrachten over te brengen naar de ondergrond. De Gewi-staaf wordt na grouten vaak aan de bovenzijde voorzien van een ankerkop voor een goede verankering in of aan de constructie (bijvoorbeeld tegen opdrijven van een tunnel o.d., verg. trekpaal). 
Omdat Gewi-palen worden toegepast om een constructie stevig aan de ondergrond te hechten, wordt gesproken over een Gewi-anker.
Het resultaat van groutlichaam met inwendige Gewi-staaf wordt Gewi-paal of Gewi-anker genoemd. Omdat, afhankelijk van de toepassing, soms kortere palen worden gevormd, wordt in die gevallen gesproken over micropalen.
De grove schroefdraad van de Gewi-staaf garandeert een maximale hechting tussen het staal en de cementgrout en tussen het staal en de betonconstructie (keldervloer e.d.).
Grote voordelen zijn dat de Gewi-ankers redelijk snel zijn aan te brengen en de relatief lage installatiekosten.


gewi corrosion protection;
klik voor groter:


Toepassingen
Toepassingen van Gewi-ankers (ankerpalen) zijn o.m.:
- voor het verankeren onderwaterbetonvloeren en keldervloeren: Gewi-ankers zijn met name geschikt voor het toepassen als verticale trekpaal t.b.v. de verankering van onderwaterbeton vloeren en keldervloeren, vooral tegen opdrijving van de constructie door de hydrostatische druk van het grondwater (uplift). Gewi-ankers zijn voorbeelden van Anti-flotation Tension Minipiles (ATM).
- als groutanker
- als trek/drukpalen in beperkte ruimte, ook in de hoogte, waar een traditionele paalfundering niet mogelijk is
- als  funderingsherstel of verstevigen bestaande fundering (kleine boordiameter)
- als fundering van hoogspanningsmasten.

Voor een visuele uitbeelding van mogelijke toepassingen zie onderstaande figuur van Dywidag-systems (klik op de afbeelding voor groter).


gewi-anker, toepassingen;
klik voor de grote afbeelding (dywidag-systems):


Methode
- Inbrengen van de mantelbuis:
In de grond wordt een stalen mantelbuis op diepte gebracht door boren, heien of trillen. Hierbij wordt indien nodig fluïdatie toegepast (bv. bij zeer vaste zandlagen; er wordt water ingebracht om penetratie van de mantelbuis in de grond te vergemakkelijken). 
- Inbrengen van het Gewi-anker in de mantelbuis: 
Als de hulpbuis op diepte is gebracht wordt deze aan de bovenzijde geopend en wordt de Gewi-staaf, voorzien van afstandhouders, in de buis geplaatst. Afhankelijk van de gewenste lengte worden meer staven permanent aan elkaar gekoppeld worden. 
- De mantelbuis wordt nu geleidelijk omhoog getrokken, terwijl ook de vrijkomende ruimte wordt gevuld met de cementgrout (groutinjectie). Bij cohesieve grondsoorten (compacte zandlaag) kan een persslang aangebracht worden waarmee het groutlichaam te persen is teneinde de trekkracht te verbeteren (onder druk verpompen).
- De paal kan worden ingekort op de gewenste lengte.
- Afhankelijk van de toepassing kan de Gewi-paal voorzien worden van een ankerkop (ankerplaat).


in constructie geïntegreerde gewi-ankerkop, bijvoorbeeld tegen opdrijven:


gewi-palen op verschillende niveaus;
klik voor de gehele foto (van 't hek funderingen):


gewi-ankerpalen (voorbij funderingstechniek):


groutanker; gewi-palen schuin ingebracht (voorbij funderingstechniek):


Aspecten
- Er ontstaat door het Gewi-anker een gewapend groutlichaam van 120-250 mm diameter, afhankelijk van de diameter van Gewi-staaf en mantelbuis.
- Er is een ruim leveringsprogramma van Gewi-ankers. Het programma voorziet in diameters van 16 tot 63,5 mm (hoewel elders 12 tot 75 mm wordt genoemd), moeren, platen en koppelingen. 
- De standaard staalkwaliteit is (FeB)500/600. Er zijn ook hogere kwaliteiten leverbaar (Gewi-Plus).
- Gewi-palen kunnen verticaal en onder elke denkbare helling worden aangebracht.
- Omdat de Gewi-palen één geheel vormen met de betonconstructie van keldervloer e.d. is er geen kans op lekkage zoals dat bij verbindingen "koud op elkaar" kan vóórkomen.
- De diepte reikt tot wel ca. 30 m (maar dieper is ook mogelijk).
- Het systeem kan trillingsarm en geluidsarm worden toegepast en dus goed te gebruiken in binnenstedelijk gebieden. Het trillen van de mantelbuis kan gebeuren door een hoogfrequent trilblok.
- Bij tijdelijke toepassing van een Gewi-anker is een enkele corrosiebescherming voldoende. Bij permanente toepassingen kan een enkele of dubbele corrosiebescherming worden toegepast. Bij de dubbele corrosiebescherming is de staaf voorzien van een gegolfd omhulsel.
- Door de grondverdringende werkmethode komt er geen grond vrij bij het vervaardigen van de Gewi-palen. 
- Als verankering ten behoeve van onderwaterbeton is de Gewi-paal aan te brengen vanaf ponton, traverse, de bouwputbodem of de buitenzijde van de bouwkuip. Ook is het mogelijk om de Gewi-palen aan te brengen vooraf aan het storten van onderwaterbeton.
- Indien onderwaterbeton wordt toegepast, worden de ankerplaten (ankerkoppen) met een contramoer door duikers op de gewenste hoogte gedraaid.
- Afhankelijk van de gekozen corrosiebescherming zijn er nauwelijks groutresten in de bouwkuip.
- De robuuste schroefdraad blijft toegankelijk voor de moeren, zelfs als ze vuil of enigszins beschadigd zijn. 
- De ankerplaat wordt meestal ingegoten in het beton van de constructie.
- Ze zijn tegen de waterdruk in te vervaardigen.
- Ze kunnen in een beperkte ruimte worden uitgevoerd.
- Ze kunnen elektrisch geïsoleerd worden.
- Het eindproduct is afhankelijk van obstakels in de ondergrond.
- Het proces kan, afhankelijk van de toepassing, groutspoeling op maaiveldniveau veroorzaken.
- Gescheiden systeem water en grout (leveranciersgegevens): "het grote voordeel van het gescheiden systeem van groutleidingen aan de buitenzijde en watertoevoer aan de binnenzijde van de buis, is dat exact kan worden bepaald op welke hoogte de groutkolom rondom de stalen staaf zich bevindt; op deze manier kan de hoogte van de groutkolom exact bepaald worden en wordt groutmors gereduceerd."

Documentatie
- Gewi Steel High Yield Threadbar System (Dywidag-systems)

- Gewi-Plus Geotechnical Systems (Dywidag-systems)

- Antiflotation Bar Anchors ATM (paper)

Etymologie
De term Gewi is afkomstig van het Duitse Gewinde Stab (schroefdraad staaf).
Overigens, meestal wordt het woord Gewi volledig met hoofdletters vermeld (GEWI).

Met dank aan Dywidag-systems (Gewi-pile), Voorbij funderingstechniek, Van 't Hek FunderingenVan Leeuwen Verankeringen en Boringen, Volker Staal en Funderingen.

Eng. Gewi-pile, anti-flotation tension minipil (ATM); Gewi-staaf is Gewi-bar