home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


dakbedekking, soorten dakbedekking

 

dakbedekking

aluminium

bamboe

bitumen

dakpannen (pannendak)

ECB

EPDM

golfplaat

groendak (extra dakbedekking)

hout

koper

leien, leipannen

lood

profielstaal, profielplaat

PVC

riet

staal

vloeibaar

zink

zonnepanelen (pv-panelen)Algemeen
De dakbedekking is de buitenste huid van het dak. Doel van de dakbedekking is de dakconstructie te beschermen tegen weersinvloeden (regen, hagel, sneeuw, stuifsneeuw, zon, wind e.d.) en soms om het gebouw tochtvrij te maken.

Een correct uitgevoerde dakbedekking is belangrijk: 
- wanneer de dakbedekking lekt, zal het hemelwater vaak niet alleen in de kapconstructie doordringen, maar ook in de rest van het gebouw
- wanneer de dakbedekking bouwfysisch niet juist is uitgevoerd, is er kans op bijvoorbeeld condensatie, schimmels en houtrot waardoor ook de constructie zelf aangetast kan worden.

Er zijn diverse soorten dakbedekking, mede afhankelijk van:
- dakconstructie en dakhelling, voorbeelden: een hellend dak eist vaak een andere dakbedekking dan een plat dak (bijvoorbeeld dakpannen uitsluitend op een hellend dak); sommige gebouwen of dakconstructies kunnen geen betonnen dakpannen als dakbedekking hebben omdat die teveel massa hebben
- levensduur, voorbeeld: bitumen gaat aanzienlijk minder lang mee dan dakpannen, maar bij platte daken is en wordt bitumen vaak toegepast
- uiterlijk, voorbeelden: de lijnwerking van een pannendak met diepe welving; de eenvoud van een dak van golfplaten of bitumen shingles; soms staat een zinken dak beter in de omgeving; soms is de architectonische uitstraling belangrijk en wordt gekozen voor bijvoorbeeld koper of juist voor een felkleurige PVC
- prijs, voorbeeld: soms is gezien de verwachte levensduur van het gebouw een dak met bitumen voldoende.

doel / nut van het dak en daarmee van de dakbedekking (monier):Dakvorm (hellend, plat), prijsindicatie en levensduur van dakbedekkingen

Met dank aan Dakdekker-weetjes, enigszins uitgebreid:

 

soort dak-
bedekking
dakvorm
(hellend, plat)
prijs-
indicatie
levensduur
(in W-Europa)
aluminium hellend duur 50 jr
(15 jr kleur?)
bamboe hellend goedkoop 10 jr?
bitumen plat, soms hellend goedkoop 20-30 jr
dakpannen hellend goedkoop 50-100 jr
ECB plat goedkoop 40-50 jr
EPDM plat, soms hellend goedkoop 40 jt
golfplaat (ook: geïsoleerd) hellend zeer goedkoop 30-60 jr?
groendak (extra dakbedekking) plat, hellend zeer duur 1) 50 jr?
hout hellend goedkoop 10-30 jr
koper hellend zeer duur 100 jt
leien, leipannen hellend goedkoop 50-100 jr
lood hellend zeer duur 100 jr?
profielstaal
profielplaat
hellend zeer goedkoop 30-60 jr?
PVC plat, soms hellend goedkoop 20-40 jr
riet hellend duur 40-50 jr
teervilt zwak hellend ? ?
"vloeibaar"  plat goedkoop 15 jr
zink hellend, plat duur 125 jr?
zonnepanelen (pv-panelen; meestal extra dakbedekking) hellend, plat 2) zeer duur (excl. winst zonnepanelen) 3) 20 jr

1) een groendak is zeer duur als dakbedekking en vraagt minimaal tweemaal per jaar onderhoud
2) zonnepanelen op een plat dak zijn meestal buitenste schil van het dak en staan veelal schuin opgesteld op het dak
3) als dakbedekking zeer duur, maar de winst aan elektriciteit is hierbij niet berekend en kan daarmee een pv-dak (zonder dakpannen e.d.) op de langere termijn relatief goedkoop maken


Soorten dakbedekking zijn o.m.:


Aluminium: als weerbestendig materiaal zeer geschikt als dakbedekking, in de vorm van dakpanplaten (meer aluminium dakpannen op één plaat). Als profielplaat, leien/shingles of grote platen met een roefconstructie. Aluminium kan in verschillende kleuren worden geanodiseerd wat de architect zeker kan aanspreken.

klik op de meeste afbeeldingen voor groter

aluminium dakpanplaat ogend als dakpannen (nautracom):


aluminium ogend als leien (lander):


aluminium roefdak:


aluminium felsdak (kalzip via nbd)


Bamboe is een reuzengrassoort die in tropische landen als dakbedekking wordt gebruikt. Het dak kan van scheuten worden samengesteld (ongeveer als een strodak of rietdak), als monnik en non en als leien.

klik op de afbeeldingen voor groter


dak van bamboe op de manier van monnik en non:


bamboe als leien:


Bitumen: Bitumen wordt vooral op platte daken toegepast. Als rollen of shingles. De levensduur van bitumen is niet zo heel lang; door steenslag op det bitumen of ballasten is er meer bescherming tegen UV-straling. Ook APP-gemodificeerd en SBS-gemodificeerd bitumen gaan langer mee omdat ze elastischer (flexibeler) zijn dan normaal bitumen. In verschillende kleuren leverbaar. Bitumen wordt met een brander aan de ondergrond bevestigd. In plaats van bitumen kan EPDM of PVC worden toegepast. Op een hellend dak oogt bitumen wat goedkoop (bij een plat dak zie je meestal het dak minder vaak...).

klik op de afbeeldingen voor groter


bitumen, hellend dak (joostdevree):


plat dak met valbeveiliging (feenstra):


Dakpannen: keramisch (gebakken klei), beton, kunststof, aluminium. Een pannendak is een zeer vaak toegepaste dakbedekking met een lange levensduur. Leverbaar in diverse kleuren en formaten. Het pannendak is vaak interessant door het patroon van lijnen en golven. Betonnen dakpannen zijn meestal zwaarder dan keramische en vertonen snel alg- en mosvorming. Kunststof en aluminium dakpannen zijn lichter in gewicht. Sommige kunststof dakpannen hebben een wat onnatuurlijk glimmend uiterlijk.

klik op de meeste afbeeldingen voor groter


dakpannen, ook gevel (nelskamp via nbd):


kunststof pan


gebogen dak  (nelskamp via nbd):


ECB: Ethyleen Copolymeer Bitumen; deze kunststof is een mix van polyethyleen met speciale bitumen en wordt soms toegepast als dakbedekkingsmateriaal. Is UV-bestendig en elastisch. Een ECB-dak heeft een lange levensduur.

klik op de afbeelding voor groter


ecb dak (cornelissen dakwerk):


EPDM: EPDM-folie of rol als dakbedekking is een kunststof die UV-bestendig is gemaakt en daarom goed als als bescherming van het dak toegepast kan worden. Verkrijgbaar op rollen, folie op maat en "leien". Bevestiging door lijmen of mechanisch of losliggend met ballast of groendak. Ook in wit verkrijgbaar (zon- en warmtewerend). Er zijn ook zelfklevende en bijvoorbeeld met glasvlies gewapende versies EPDM (verg. PVC).
TPO is een vergelijkbaar materiaal, verkrijgbaar in wit, grijs, lichtgrijs en zwart..

klik op de meeste afbeeldingen voor groter


epdm dak, rollen gelijmd (greven-dakbedekkingen):


geballast:


epdm "leien" (dw waterdicht):


rollen epdm in wit (huismandak):


wit dak, epdm of tpo, hopelijk staan er voldoende hoge bomen tegen het felle licht dat dit schuine dak uitstraalt (foto joostdevree):


Golfplaten: golvende profielplaten. De oude versies golfplaat oogden vaak wat goedkoop, maar in een andere kleur dan grijs of volledig belegd met zonnepanelen kan het toch een speciaal effect geven. Vroeger vooral toegepast bij loodsen, schuren, bijgebouwen e.d., tegenwoordig ook voor woningen en niet alleen voor daken maar ook voor gevels. Het materiaal is meestal vezelcement, kunststof, staal of aluminium. De meeste van deze materialen zijn in verschillende kleuren leverbaar (eventueel als coating).
Vooral de variant met een dikke laag isolatiemateriaal is interessant als dak- of gevelpaneel. Ook voor een hellend groendak kunnen kunnen platen als basis worden toegepast, golfplaten of meer platte platen.

klik op de afbeeldingen voor groter


golfplaten dak, een kerkje met golfplaten (rudy & lucia):


een bijgebouw met ook de gevel in golfplaat (jeroen dingemans):


renovatie woningen woningcorporatie; dak met geïsoleerde golfplaten, zonnepanelen, warmtepomp-schoorsteen, vogelnesten;
klik voor de volledige afbeelding (foto joost stemkens, fier dakcontrol):


een voorbeeld van een geïsoleerde golfplaat (falk bouwsystemen):


Groendak: (als buitenste schil van een dak) is uitsluitend als extra dakbedekking, meestal op een betonnen dak met afwerking van bijvoorbeeld (van onder naar boven) dampscherm, isolatie, waterdichte laag, drainagelaag, substraat, sedum/planten/struiken.

klik op de afbeeldingen voor groter


groendak, plat dak (copyright pnwra):


hellend dak (foto joostdevree):


Hout: als dak in de vorm van shingles/"leien" of planken gepotdekseld. Hout wordt zelden toegepast als dakbedekking omdat het nogal onder weersinvloeden te lijden heeft (vrij korte levensduur). Een enkele keer is een houten dakbedekking uit ecologische of architectonische overwegingen toegepast.

klik op de afbeelding voor groter


houten dak, houten "leien" (bouw-industrie aanbodpagina)


Koper: als weerbestendig materiaal zeer geschikt als dakbedekking. Heeft een zeer lange levensduur. Koper kleurt na verloop van tijd groen (patin kopergroen). Koper wordt i.v.m. thermisch uitzetten en krimpen vaak uitgevoerd met fels wat een speciaal uiterlijk geeft (verg. zink).

klik op de afbeeldingen voor iets groter


koperen dak, hedendaags (aquarius advies):


hedendaags (luvata):


traditioneel:


kleurenverloop van een koperen dak:


Leien, leipannen: vaak een fraaie strakke oplossing voor een hellend dak. Het materiaal van een lei is meestal leisteen. De zogenoemde leipan is keramisch, van beton, vezelcement of kunststof (epdm, composiet) en daarmee ook verkrijgbaar in iets meer kleuren. Leien en leipannen worden ook als gevelbekleding toegepast, meestal in combinatie met een leien dak.

klik op de afbeeldingen voor groter


leien dak (leidak), maasdekking (rechthoeken in halfsteens verband; ridder leidekkers):


maasdekking, bij het gebogen dak zijn minder hoge leien toegepast (ridder leidekkers):


rijndekking (rensdak), een soort beverstaartdekking (ridder leidekkers):


composiet leien in diverse kleuren (roofcenter/beacon):


Lood: werd toegepast bij daken van oude gebouwen die bijvoorbeeld een bolle vorm hebben waardoor dakpannen en leien niet gemakkelijk kunnen worden aangebracht.

klik op de afbeelding voor groter


loden dak, i.v.m. de omvang, zo te zien, gesoldeerd én met fels (ridder leidekkers):


Profielstaal, profielplaat (de golvende variant wordt ook wel golfplaat genoemd) is een lichtgewicht dakbedekking, die vaak toegepast wordt op loodsen en andere industriële gebouwen als bedekking op een hellend dak. In diverse kleuren (coating) leverbaar. Profielplaat is verkrijgbaar met isolatie aan de onderzijde (op een plat dak van een industrieel gebouw wordt profielstaal zeer vaak toegepast, maar dan als "warm dak waarbij de isolatie op het profielstaal rust en de buitenste dakschil bijvoorbeeld bitumen of EPDM is).

klik op de afbeeldingen voor groter


profielstaal, profielplaat, een schuur of stal (falk bouwsystemen)


met isolatie (falk bouwsystemen):


een warm dak met de isolatie boven het profielstaal (sab profiel)


PVC: voor toepassing op het dak is de kunststof PVC UV-bestendig gemaakt. PVC kan goed als dakbedekking toegepast worden, meestal op een plat dak. PVC is in diverse kleuren leverbaar wat het architectonisch interessant kan maken. In de vorm van rollen, folie op maat. Bevestiging door lijmen of mechanisch of losliggend met ballast of groendak (verg. EPDM).

klik op de afbeeldingen voor groter


pvc dak, pvc dakrol in vrolijke kleuren (icopal):


pvc folie waarschijnlijk uit één stuk:


Riet: vaak toegepast bij boerderijen e.d., tegenwoordig vaak om het gebouw een landelijk of chique uiterlijk te geven. Ook wordt riet toegepast vanwege de architectonische kwaliteiten (natuurlijk uiterlijk, de dikte van het rietpakket geeft een bijzonder effect; tegenwoordig vaak in combinatie met rietbekleding op een deel van de gevel). Levensduur is niet zo extreem lang.

klik op de afbeeldingen voor groter


rieten dak, hedendaagse vormgeving, met gedeeltelijke gevelbekleding van riet (vakfederatie rietdekkers):


hedendaagse vormgeving, gebogen dak (voogt rietdekkers):


Staal (weervast staal, corten staal, roestvast staal rvs): "weervast staal" is rvs of een staalsoort waarbij de oppervlakkige corrosielaag het staal beschermt tegen verdere weersinvloeden.
Vaak is ook een deel van de gevel van staal voorzien.


cortenstaal dakbedekking / gevelbekleding kiosk (foto gerhard nijenhuis - ipv delft, doelbeelden)


Vloeibaar: vloeibare kunstrubber wordt op een dak gegoten. Vloeibare dakbedekking kan ook bijvoorbeeld een oude bitumen laag afdekken en het dak daarmee weer een tijd beschermen tegen weersinvloeden.

klik op de afbeelding voor groter


vloeibaar dak, de rol glasvlies is voor de stabiliteit van het "gestolde" dak (kemperol):


Zink: als weerbestendig materiaal zeer geschikt als dakbedekking. Zink wordt na verloop van tijd donkerder en mat. Het wordt i.v.m. thermisch uitzetten en krimpen vaak uitgevoerd met fels wat een speciaal uiterlijk geeft (verg. koper en aluminium). Een enkele keer wordt de dakbedekking met zinken planken gepotdekseld. (Titaanzink is een legering van 99,995% zuiver zink is met een fractie titanium, koper en aluminium; titaanzink wordt uit blokken warmgewalst in diktes van 0,65 tot 1,00 mm en een standaardbreedte van 1 m). 

klik op de afbeelding voor groter


zinken dak, met fels (foto joostdevree):


gepotdekselde banen zink (duurzaam bouwmetaal):


Zonnepanelen (PV-panelen): meestal worden een aantal dakpannen verwijderd om pv-panelen te installeren. In sommige gevallen fungeren de pv-panelen echt als dakbedekking (dus i.p.v. dakplaten of pannen). De kosten van zo'n dak zijn hoog en de levensduur van pv-panelen is niet zo heel lang (en zijn bij vervanging pv-panelen van exact hetzelfde formaat beschikbaar?).


zonnepanelen daken, gehele dakvlak met pv-panelen (issol):


met dakkapellen met dakpannen (green power zonnepanelen):


Eng. dakbedekking is roof covering, roof cladding, roofing (dakdekker is roofer, roofing contractor)