home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.

Het is al gelukt dat er bijna nergens woningen gebouwd mogen worden
nu wil GroenLinks overal betaald parkeren in Utrecht. 
Zie GroenLinks en de bizarre dwingelandij.

creosoteren

 

creosoteren

Creosoteren is een methode voor de verduurzaming van hout waarbij in een vacuüm omgeving onder druk creosootolie gedurende minimaal een uur bij 125 graden C wordt aangebracht. Na afloop van vacuum-druk-fase wordt de impregneervloeistof teruggepompt en wordt opnieuw vacuüm getrokken om alle overtollige middel terug te voeren naar de voorraadtank. Daarna volgt nog een fixatiefase waardoor de creosootolie niet meer kan uitlogen. De kleur van gecreosoteerd hout is zwart/bruin. 

Vroeger werd het hout in de creosootolie gedompeld waardoor meer olie bleef "aanhangen". Creosootolie is een olieachtige vloeistof met bederfwerende eigenschappen die wordt gemaakt door destillatie van steenkoolteer. 
Door zacht hout te creosoteren wordt de levensduur van dit hout tot ongeveer 25 jaar verlengd.  
Creosootolie werd toegepast bij het verduurzamen van beschoeiingen, spoorbielzen e.d.


gecreosoteerde biels (novacollege):


Op grond van een Europese Richtlijn is slechts voor een beperkt aantal toepassingen het gebruik van creosoot nog toegestaan. Ook aan de samenstelling van het creosoot zijn eisen gesteld. Particulier gebruik van creosoot is in Nederland verboden en industrieel gebruik is slechts toegestaan mits geen uitloging van creosoot naar grond- of oppervlaktewater plaatsvindt (vandaar de fixatiefase). Nieuw gecreosoteerd hout mag uitsluitend toegepast worden voor spoorbielzen, telefoon/elektriciteitspalen, omheiningen, agrarische doeleinden (bv. (fruit)boompalen en in haveninstallaties en waterwegen.

Zie ook verduurzamen, impregneren, Verduurzaamd Hout Nederland (VHN) en Houtinfo.
Eng. to creosote