home

discl. / ę, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


chemisch anker

 

chemisch anker

Ook: injectie-anker. Een chemisch anker is een anker of plug gevormd door een chemische reactie van ge´njecteerde stoffen. Na uitharden van het chemische anker ontstaat een sterke verbinding met de omgeving (metaal, steen, beton e.d.). 
Als het anker nog plastisch is, wordt de plug, bout of draadeind ingebracht. Het anker moet volledig uitgehard zijn als het belast wordt. Een chemische verankering wordt toegepast als zeer grote trek- of schuifkrachten moeten worden opgenomen, dus bijvoorbeeld bij het bevestigen van zware objecten maar ook soms om bouwelementen aan elkaar te bevestigen (bijvoorbeeld een muurplaat aan een vloer van cellenbeton). Chemische ankers kunnen zowel bij massieve als holle muren worden toegepast.

Ook montage van verschillende vlakken met behulp van zeer sterke tweecomponentenkit wordt een chemisch anker genoemd. Bij deze toepassing kan meestal sneller belast worden.

Oorspronkelijk is een chemisch anker een glazen buisje (ampul, patroon) dat uit twee delen bestond met verschillende chemische stoffen. Door de ampul in een boorgat te plaatsen en er een bout in te slaan werd de ampul gebroken en reageren de stoffen met elkaar waardoor een sterke verbinding met de omgeving ontstaat. Tegenwoordig wordt vaak gebruik gemaakt van injectiepistolen met tweecomponenten-kitten.


chemisch anker in de vorm van een ampul (fischer anker, gerritse ijzerwaren):


chemisch anker met een injectiepistool:


youtube-filmpje over chemische ankers (jeroen levens; soudal):


chemisch anker of injectieanker (hier in een meer of minder holle wand; livios)


toegepast injectieanker in een hol bouwblok (mŘpro):


Documentatie
- Brochure chemisch anker (van Soudal)


Zie ook bijvoorbeeld Chemical Anchors.

Eng. chemical anchor, resin anchor