home

discl. / ę, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


capaciteit cv en radiator

 

 

Bereken zelf de benodigde capaciteit (vermogen) van de radiator

Bron o.m. Radiatorstunter.

 

 

(Voor andere gegevens over (design)radiatoren en afbeeldingen daarvan , zie radiator.)


Het doel van een of meer radiatoren in een woonruimte is uiteraard het creŰren van een behaaglijke warmte.

U kunt zich voorstellen dat een radiator voor een grote woonkamer meer warmte moet afgeven voor een prettige temperatuur, dan een radiator in een klein toilet. Ook zal de gewenste temperatuur in een slaapkamer lager zijn, dan in een woonkamer. Iedere ruimte in een woonhuis zal weer om een ander soort radiator vragen met een lagere of hogere warmteafgifte (ook wel capaciteit of vermogen geheten).

 

Drie zaken bepalen de mate waarin een radiator warmte moet afgeven voor het creŰren van een behaaglijke warmte:

 1. de grootte (inhoud) van de kamer

 2. de gewenste temperatuur in de verschillende kamers

 3. de benodigde capaciteit a.d.h.v. de soort ruimte

 4. corrigeer eventueel de uitkomst bij goede of juist slecht ge´soleerde woningen

Wij gaan u helpen om het vermogen te berekenen voor de door u gewenste radiator. Dit doen we door middel van stap A tot en met D.

Stap A. Bereken de inhoud van de kamer

Bereken allereerst de inhoud van de kamer door de lengte, breedte en hoogte van de kamer met elkaar te vermenigvulen (in meters).U heeft nu het aantal kubieke meter.

Voorbeeld: een woonkamer met een lengte van 7,5 meter, een breedte van 4 meter en een hoogte van 2,7 meter heeft een inhoud 81 kubieke meter.

Stap B. Bepaal voor uzelf de gewenste temperatuur

Iedere ruimte in een woonhuis, heeft een andere aanbevolen temperatuur. In onderstaand schema staat de aanbevolen temperatuur voor een specifiek ruimte.

 

ruimte aanbevolen temperatuur benodigd aantal Watt per m3
woonkamer 22 graden C 85 W
slaapkamer 18 graden C 70 W
keuken 20 graden C 77 W
studeerkamer 22 graden C 85 W
badkamer 24 graden C 93 W


Bovenstaande temperaturen zijn aanbevolen. Voor iedere verhoging van 2 graden Celcius van de temperatuur, dient u de capaciteit met 10% te verhogen.


Conclusie: de grootte, het type kamer Ún de gewenste temperatuur bepalen het gewenste vermogen van de radiator.


Stap C. Bereken de benodigde capaciteit van de radiator


Door het aantal kubieke meter te vermenigvulen met het aantal Watt per vierkante meter (bepaald door de aard van het vertrek) kunt u dus zelf bepalen hoeveel warmtecapaciteit uw radiatoren moeten leveren.

Voorbeelden:

 • Uw woonkamer is 81 kubieke meter. 
  De capaciteit van de radiatoren dienen dan gezamenlijk minstens 81 * 85 Watt = 6885 Watt te zijn. Overigens is het aan te bevelen om in grotere ruimtes meerdere radiatoren op te hangen. Al deze radiatoren te samen vormen in bovenstaand voorbeeld dan een gezamenlijk vermogen van minimaal 6885 Watt.

 • Uw badkamer is 4 meter lang, 3 meter breed en 2,7 meter hoog (32,4 kubieke meter). 
  De capaciteit van de radiator dient dan minstens 32,4 * 93 Watt = 3014 Watt te zijn.Stap D. Houd rekening met behoud of verlies van warmte

U kunt zich voorstellen dat in bepaalde situaties sprake is van warmteverlies of juist warmtebehoud. Dit als gevolg van slechte of goede isolering. Houd daarom rekening met het volgende:

 1. Bij oude of slecht ge´soleerde woningen kunt u 15% optellen bij de door u zelf berekende warmteafgifte/capaciteit bij punt C.

 2. Bij goed ge´soleerde woningen kunt u 10% aftrekken van de door u zelf berekende warmteafgifte/capaciteit bij punt C.

Voorbeeld: de badkamer uit punt C bevindt zich in een goed ge´soleerde woning; de benodigde capaciteit voor de radiator is dan 3014 Watt - 10% = 2713 Watt.


Belangrijk: de aanschaf van een radiator met een wat hogere capaciteit dan volgens uw berekeningen is geen enkel probleem. Schaf echter nooit een radiator aan met een capaciteit, die onder uw berekeningen ligt.

Heeft u problemen met het berekenen van de benodigde capaciteit? Neem dan telefonisch contact met ons op. Telefoon: 0183-581635

P.S.: Bij lagetemperatuurverwarming (ltv) wordt meestal gebruik gemaakt van vloerverwarming.