home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


bundelpijler

 

bundelpijler

Ook, soms: bundelzuil. Een bundelpijler is een pijler die uit verschillende schachten bestaat of lijkt te bestaan; meestal is het n pijler die versierd is met halfzuilen (pilasters), colonetten of schalken. De pijler krijgt hierdoor een bloemvormige doorsnede. Vaak is het een bundel van pijlers, dus een samengestelde pijler, wanneer verschillende bogen samenkomen, met als doel de belasting op te vangen van de bogen die uit verschillende richtingen komen.
Het voordeel van de bundelpijler, t.o.v. n omvangrijke pijler, is dat de pijler als geheel minder robuust en massief lijkt.
Het toepassen van bundelpijler stamt uit de Gotiek.

Een samengestelde pijler is een variant op de bundelpijler: een zware pijler met pilasters of colonnetten tegen de rechte vlakken of, soms, met vier zuilen op de hoeken van de pijler.


bundelpijler, doorsnede en zijaanzicht (faculteit der letteren vrije universiteit amsterdam):


bundelpijler, buurkerk utrecht (het utrechts archief):


geen bundelpijler, maar een samengestelde pijler met halfzuilen tegen de rechte vlakken van de pijlers, sint-gilliskerk, sint-gillis, belgi (mbhg-dml irismonument):


bundelpijlers van de exeter cathedral, engeland, bouw 1328-1342, de profielen van de spitsbogen in de muur lopen door in eigen "pijlers" van de bundelpijler (boek meester-metselaars van nicola coldstream, afb. woodmansterne, watford):


bundelpijlers (ron saari):


bundelpijlers (bma amsterdam):


Eng. clustered column, clustered pillar