home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.
(Oud-)student(e) Archit., Bwk, Civ. Techn.?
Iets schrijven voor de site, als auteur?
Mail even naar Joostdevree


boucharderen

 

boucharderen

Ook: hameren. Boucharderen gebeurt met een bouchardehamer of een hulpmiddel waardoor eenzelfde structuur in het steen ontstaat (bouchardebeitel of pneumatische hamer). Het uiterlijk lijkt op een geprikt oppervlak (fijn gebouchardeerd), maar kan ook grilliger zijn (middel- of grof-gebouchardeerd).
Het aantal punten op de kop van de bouchardehamer (slaghamer) of bouchardebeitel is een maat voor de grof- of fijnheid van de bouchardehamer/beitel.
Vaak is het doel van boucharderen van esthetische aard, maar soms wordt boucharderen toegepast om een betere hechting te verkrijgen wanneer een andere laag op het steen moet worden aangebracht.
"Bij een bouchardehamer zal zich in veel gevallen het blok met puntjes aftekenen in de steen. Ook bij het gebruik van een houten of ijzeren hamer is dat beeld zichtbaar. Dit hangt ook af van de vakkundigheid van de bewerker. De kop van de boucharde tekent zich sterker af naarmate de bewerker deze minder haaks op het oppervlak slaat. Bij het gebruik van een pneumatische hamer en een daarin los gevatte kleine bouchardebeitel, verandert de stand van de beitel door de hevige trillingen voortdurend. Daardoor tekent de vorm van de bouchardekop zich niet af. Bij het gebruik van een pneumatische hamer en een daarin vast gevatte bouchardebeitel kan de beitel door het trillen gemakkelijk worden gestuurd. Daardoor kan ook daarmee mooi gelijkmatig werk worden verkregen, waarin zich de vorm van de bouchardekop niet aftekent. Bij het werken met de bouchardehamer (uit de hand) kan de plaats van de steenhouwer ten opzichte van het werk en de kracht waarmee en de manier waarop hij de hamer hanteert bedoeld of onbedoeld tot patronen leiden." (Besteksteksten Natuursteensoorten en Bewerking, behandeling en verwerking van natuursteen, van Cultureel Erfgoed)

Zie ook bewerkingen van natuursteen.


gebouchardeerd natuursteen (kenniscentrum steen):


afbeelding uit een youtube-filmpje over boucharderen van cultureel erfgoed:


een steenhouwer aan het werk met de bouchardebeitel (granit de bretagne):


verschillende bouchardekoppen (guillet tools stoneworking):


bouchardeer hamersteel en bouchardeerkoppen (ricardo luengo):


intrigerende boucharderset (ricardo luengo):


De term boucharderen is afkomstig van het Franse boucharder, afgeleid van boucharde (steenhouwershamer), van bocard (stampmolen voor ertsen), dat afgeleid is van het Hoogduitse Pochhammer; bron Etymologiebank.

Eng. bushhammering; 
Du. de bouchardehamer is der Pochhammer