home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


betonemaille, betonemail

 

Advertenties:

betonemaille

Ook, eigenlijke schrijfwijze: betonemail. Betonemaille is geen beton en geen emaille, maar een glimmend bobbelig pleisterwerk zoals vroeger in badkamers, douches en gangen gebruikelijk was en ook wel als lambrisering. Bij renovaties is interesse naar deze vorm van pleisterwerk
Omdat de vroegere ingrediŽnten niet meer verkrijgbaar zijn, heeft Caparol Nijkerk Capaplast Seidenglšnzend daar een goede vervanger voor: een dispersie-plastiekmassa voor zeer sterke binnenbekledingen. Vůůr de Capaplast eerst Capagrund op de muur strijken.

De overwegend positieve Ruud Tesselaar, een bezoeker van deze site die het betonemaille weer aan heeft gebracht: "De Capaplast was heel makkelijk te verwerken. Met een vachtroller lekker dik opgebracht, en met een grove kunststofroller direct even nagerold voor de gewenste structuur. Steeds een half metertje tegelijk natuurlijk. Het is heel mooi geworden, en een aanrader voor wie eens wat anders wil dan tegels. Het is zijdemat glanzend, een verflaag hoeft niet. Wit is eenvoudig, als je een kleurtje wilt dan moet er nog kleurstof in. Het wordt redelijk hard, maar niet zo keihard als betonemaille (als je er met je nagel hard op drukt, dan kun je er een groefje in drukken). Capaplast is wel gevoelig voor koffievlekken, dus plaats bij gebruik in de keuken het koffiezetapparaat niet te dicht bij de muur of verf toch de muur." 

Eerste foto links gestreept betonemaille. Tweede foto links origineel betonemaille en hieronder de Capaplast-variant (foto's Ruud Tesselaar). Klik op de foto's voor een duidelijk beeld, geheel rechts een detailopname.
Gegevens van aannemersbedrijf Koning in Santpoort (1925-1986):
"Betonemaille is de benaming voor anorganische koudglazuren, die ongeveer 90% bestaan uit cement en het overige uit allerhande zgn. geheime producten van chemische samenstelling o.a. aluin voor grotere dichtheid. Zij zijn bestand tegen zuren en logen, worden glashard en steenachtig en kunnen gereinigd worden met water en zeep. Bekend onder de namen ondermeer van betonit, emalux en muroplast. Beton-email moet altijd gebracht worden op een ondergrond van sterke cementmortel. Elke gewenste kleur is mogelijk, liefst worden lichte tinten gebruikt, vaak met een kwast getamponeerd. Het beton-email kan ook worden afgedekt met een laag waterglas of blanke cellulose-lak." 

Piet Bot vermeldt in zijn Vademecum historische bouwmaterialen o.m. dat betonemaille vanaf ongeveer 1939 tot circa 1965 voornamelijk in douchecellen en gangen werd toegepast en dat het een goedkoper alternatief was voor wandtegels.


voorbeelden van betonemaille:


betonemaille, uit het vademecum van piet bot (waarschijnlijk werk uit de jaren 1950, gezien de specifieke kleuren groen):


Een decorateur die ook betonemaille uitvoert, is bijvoorbeeld Noir Deco (foto onder).Verg.emaillak, hasco (waar het veel gelijkenis mee heeft).