home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


basculebrug

 

basculebrug

Een basculebrug is een beweegbare brug met een brugklep (het wegdek) en in het verlengde daarvan een ballastarm (de staart) met een contragewicht (de ballast).  Ballastarm en ballast bevinden zich meestal in de basculekelder in een landhoofd (eerste tekeningen; het landhoofd is hier het deel van de oever dat de verbinding vormt met brug). 
De brug draait om de horizontale as langs een tandrad, waardoor brugdek en contragewicht (ballastgewicht) "verticaal" bewegen. De basculebrug is zů uitgebalanceerd dat het ballastgewicht in evenwicht is met de brugklep. De foto's geheel onder tonen een deel van het soms immens grote tandradmechanisme in de basculekelder.

Er zijn ook basculebruggen met het contragewicht boven het wegdek waardoor het een soort ophaalbrug wordt (zie de tweede rij van de verkleinde foto's).
Naast "enkele basculebruggen" bestaan er ook "dubbele basculebruggen" waarbij aan elke zijde van de rivier een basculebrug in het landhoofd is opgesteld; voorbeelden van dubbele basculebruggen zijn de Spijkerbrug in Middelburg, de Lange IJzerenbrug in Dordrecht en een recenter model in Loenen (zie de eerste rij van de verkleinde foto's).
Verder is er nog een specifiek soort basculebrug, de rolbasculebrug (ook wel Scherzerbrug of wiegbrug genoemd), waarbij het vaste draaipunt is vervangen door een kwadrant, een kwart cirkelsegment, die over een rolbaan loopt (zie de derde tekening en de tweede rij van de verkleinde foto's, de zogenoemde staartbrug). Voordeel van de rolbasculebrug is dat deze sneller en verder open kan dan de overige typen basculebrug. De Amerikaan William Scherzer kreeg in 1894 patent op dit brugtype.

Een bijzondere uitvoering van een basculebrug is de Spanjaardsbrug in Rotterdam: het bewegingswerk bestaat uit een hydraulische cilinder die aangedreven wordt met de druk van het waterleidingnet; 's winters werd het water afgetapt en werd de brug met de hand bediend; later is elektrische verwarming gežnstalleerd om in de winter bevriezen van het water in de cilinder te vermijden.

Animatie van de Berlagebrug in Groningen (filmpje van Ingenieursbureau Gemeente Groningen).principe basculebrug (bruggenstichting):


basculebrug, deel van de erasmusbrug, rotterdam, schema met o.m. zwaartepunten z1 en z2 en draaipunt q (foto van brug verderop):


rolbasculebrug (boek bruggen in nederland, van henk de jong en nico muyen):

Voorbeelden van basculebruggen (en -kelders), klik op de afbeelding voor groter:


basculebrug bij tuibrug erasmusbrug, rotterdam (bouwen met staal):


dubbele basculebrug loenen (
bruggenstichting):


rolbasculebrug, met  ballast boven wegdek (tu delft, civiele techniek en geowetenschappen):


ballast boven wegdek (copyright harald finster):


basculekelder (beeldbank amsterdam):


basculekelder, tandrad, brienenoordbrug (bruggenstichting):


Met dank aan de eigenaren van de afbeeldingen en o.m. BAM Civiel.

Eng. bascule bridge, counterweight bridge, counterpoise bridge