home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


baluster

 

baluster

Ook wel: spijl, trapspijl, stijl. Een baluster is een spijl waaruit bijvoorbeeld een houten, metalen, stenen, glazen of kunststoffen balustrade (hekwerk) is opgebouwd. Over de baluster loopt de leuning. Een metalen baluster wordt meestal gewoon staander genoemd.
De klassieke baluster bestaat uit een voetstuk, vaas (gebolde middendeel) en kopstuk (soms kapiteel genoemd).

Op de afbeelding geheel onder is de baluster aangegeven bij nummer 11, afkomstig uit: vele afbeeldingen en trapkenmerken, van ir. Chr. Decaesstecker van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB).


baluster en balustrade (about.com):


de baluster is nummer 11, afbeelding (klik voor groter) uit de pdf van het wetenschappelijk en technisch centrum voor het bouwbedrijf (wtcb) van ir. chr. decaesstecker:


De term baluster is via het Franse balustre (gewelfde kolom) via het Italiaans afkomstig uit het Grieks balaustion (bloesem van de granaatboom; de spijlen hadden liervormige dubbele krommingen zoals de bloemkelk van de granaatboom). Een spijl is een staaf in een traliewerk (meestal van metaal). Bronnen Etymologiebank en Online Etymology Dictionary.

Zie ook balustrade, trapleuning, voorbeelden van trappen, een aantal leveranciers zijn vermeld bij trap.

Eng. baluster, banister