home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.

Het is al gelukt dat er bijna nergens woningen gebouwd mogen worden
nu wil GroenLinks overal betaald parkeren in Utrecht. 
Zie GroenLinks en de bizarre dwingelandij.

afstandsmeter

 

afstandsmeter, afstandmeter

Ook: distometer. Voor het meten van afstanden wordt steeds vaker geen duimstok of rolmaat meer gebruikt maar een digitale afstandmeter met laser. De laser dient als richtstraal omdat deze zichtbaar is, de meting zelf gebeurt bijvoorbeeld ultrasoon. 

Digitale afstandmeting
Afhankelijk van het type afstandsmeter worden afstanden gemeten van ca. 0,50 m tot 15 m (goedkopere modellen) of van 0,05 m tot 30 m of 100 m (duurdere modellen). 
De meetnauwkeurigheid van de goedkope meters is meestal 0,5 tot 1% van de werkelijke afstand (een afstand van 4 meter kan een fout geven van tot 4 cm; allen handig als het ruwweg in centimeters meten voldoende is). De wat duurdere laserafstandsmeters zijn nauwkeuriger en hebben meestal maar een afwijking van  1 tot 3 mm (voor als millimeterwerk gewenst is).
Er zijn ook afstandsmeters met hoekmeting voor meting op schuine vlakken. Enkele afstandsmeters hebben een draadloze gegevensoverdracht naar smartphone, iPad of laptop.

Belangrijke apecten en daarmee criteria bij de aanschaf van een laserafstandsmeter:
- meten tot 30 m of (bij de zeer dure) tot 100 m
- 1 à 3 mm nauwkeurig
- eenvoudig meten van oppervlakte en volume
- hoogte meten door driehoekmeting (Pythagoras-meting)
- continumeting (duurmeting, als de afstand moetilijk te meten is, bijvoorbeeld door een hobbelig oppervlak, dan kan continue meting duidelijkheid brengen; ook voor het geval een bepaalde afstand gewenst is tot een object kan continue meting uitkomst bieden)
- meten normaliter vanaf onderzijde afstandsmeter (bij meten vanaf onderzijde is in-de-dag meten mogelijk), soms instelbaar vanaf bovenzijde (bij meten van afstanden korter dan ca. 20 cm)
- geheugenfunctie (het aantal geheugens verschilt per model)
- communicatie met smartphone e.d. via bluetooth
- opslag van meetgegevens in CAD formaat
- verlichting van display mogelijk (in donkere ruimten zoals een kruipkelder)
- laserbril meestal separaat leverbaar (bij veel omgevingslicht zie je met de laserbril de stip van de laserstraal beter; de laserbril biedt geen bescherming tegen de laserstralen)
- doelpaneel meestal separaat leverbaar (bij glas, water en andere spiegelende oppervlakken en zwarte matte oppervlakken kan het nodig zijn een paneel te gebruiken waarop de laserstraal gericht wordt, omdat het oppervlak teveel of te weinig licht weerkaatst)
- eventueel eenheden in meters of feet.

Bij sommige oppervlakken kunnen foutmetingen niet worden uitgesloten (omdat het materiaal "tegenwerkt"): 
- transparante en spiegelende oppervlakken zoals glas, water en gepolijst metaal
- poreuze oppervlakken zoals isolatiemateriaal
- matzwarte oppervlakken
- oppervlakken met een structuur zoals grof pleisterwerk.

De laserafstandsmeter heeft model gestaan voor de 3D laser scanner waarmee driedimensionale metingen kunnen worden verricht aan gebouwen, installaties e.d.
Ook zijn er app's op tablet of smartphone die afstanden opmeten. En natuurlijk kan een totalstation tot de digitale afstandmeters worden gerekend. 


meten van lengte, oppervlakte en volume (
conrad):


hoogtemeting door te kiezen voor functie "driehoek" en metingen 1 en 2 uit te voeren, zie volgende afbeelding: 


veelzijdige bosch glm-40; spatwaterdicht (ip54), bereik 40 m, nauwkeurigheid ca. 1,5 mm; hier in de functie oppervlakte (bosch professional):


de geavanceerde leica disto x3; blutooth; meetfuncties min/max meting, afstandmeting, continue meting, uitzetten functie, optellen/aftrekken, oppervlakte/volume, schildersfunctie, smart horizontal mode, hoogtemeting, ruimtehoek, pythagoras 3 punts meting; "stof- en waterdichte (ip65) laser afstandsmeter met hoekmeting, bereik 0,05 tot 150 meter, nauwkeurigheid ± 1 mm, roteerbaar display" (checkline):


zeer eenvoudig model, een ultrasone afstandsmeter, "nauwkeurig" in cm's (conrad):


Eng. distance meter, telemeter


2. Andere soorten afstandsmeters zijn de duimstok, de rolmaat, het meetlint en de schuifmaat.


duimstok, meestal tot 2 m (meer informatie bij
duimstok):


de rolmaat, meestal tot 3-8 m (nemaco):


het meetlint, meestal tot 20-100 m (nemaco):


de schuifmaat, voor zeer korte afstanden; hier met digitale uitlezing (meer informatie bij
schuifmaat):


3. Een geheel ander soort afstandsmeter is de zogenoemde curvimeter, een apparaatje uit de pre-digitale tijd dat met de navigatiemiddelen en Google Maps niet vaak meer gebruikt wordt, maar toch heel handig kan zijn. De afstand van twee punten op een kaart kun je te weten komen door met het kleine wieltje de weg op de kaart te volgen. Bij de juiste schaalaanduiding geeft het wijzertje het aantal af te leggen of afgelegde kilometers aan (draai vóór gebruik het wijzertje weer op de nulstand). Het voordeel van de curvimeter is dat op de kaart de bochten in de weg goed gevolgd kunnen  worden. Vaak zijn aan beide zijden van de curvimeter verschillende schaalverdelingen gemaakt.


curvimeter (de zwerver):


4. Als digitale "afstandsmeters" zijn ook natuurlijk de navigatiemiddelen als TomTom en app's als Google Maps te beschouwen.