home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

advertenties:


accoya

 

accoya

Accoya is de handelsnaam voor hout dat via acetyleren is verduurzaamd. Acetyleren of acetylatie is de naam van het modificatieproces waarbij hout door en door behandeld wordt met een hoge concentratie azijn (azijnzuuranhydride, de sterk geconcentreerde versie van keukenazijn). In het hout wordt hierdoor het aanwezige hydroxyl vervangen door acetylgroepen. De hydroxylgroepen trekken vocht aan, zorgen voor zwellen en krimpen van het hout en laten het hout sneller verteren. Acetylgroepen hebben daar geen geen last van. Door de hydroxylgroep te vervangen door een acetylgroep wordt het hout verduurzaamd: als het Accoya-hout gedroogd is, neemt het moeilijk water op.
Overigens, na het acetyleren wordt het azijn weer uit het hout getrokken waarbij ook de hars het hout verlaat. Een voordeel van minder hars in hout is bijvoorbeeld dat het hout beter te verven is. Het teruggewonnen materiaal wordt hergebruikt: een deel voor de aanmaak van nieuwe azijnzuuranhydride en het andere deel (het azijnzuur) wordt aan de voedingsmiddelenindustrie geleverd. 


principe van de productie van accoya:


Op deze manier kan, aldus de leverancier, Accoya bovengronds 50 jaar meegaan, bv. als kozijn of geveldeel, en ondergronds en in contact met water 25 jaar.
Hoewel het principe al uit de jaren 1920 stamt, werden pas in de jaren 1990 proeven genomen met Accoya, o.m. door de Stichting Hout Research SHR. Het Britse Accsys Technologies heeft dit overgenomen en vestigde de eerste commerciële Accoya-fabriek in Nederland. Accoya wordt uitgebracht onder de naam Titan Wood.
Bronhout voor Accoya is de snelgroeiende Pinus Radiata, een lid van de dennenfamilie, uit Chili en Nieuw-Zeeland. In Noord-Spanje is deze boom aangeplant om ook dichter bij huis over bronhout te beschikken.

Aspecten van Accoya
- duurzaamheidklasse 1 (een uitstekende vervanger voor tropisch hardhout)
- is zeer vormstabiel (het zwelt en krimpt nauwelijks, denk aan kozijnen e.d.)
- verf en lak schijnen langer langer mee te gaan (anderhalf tot twee jaar langer, hiermee geeft het een reductie van de onderhoudskosten)
- is niet vatbaar voor houtaantastende insecten en schimmels
- gegarandeerd bestand tegen verrotten
- vergrijst nauwelijks (dat vergrijzen is een nadeel van veel soorten hout)
- komt uit duurzaam bosbeheer
- is zelf niet giftig en wordt niet behandeld met bestrijdingsmiddelen
- het volledige hout is behandeld, niet alleen de oppervlakte zoals bij andere verduurzamingsmiddelen
- is geschikt voor transparante verfsystemen in buitengebruik
- heeft een verbeterde warmte-isolatie
- heeft een laag gewicht in vergelijking met de sterkte
- is goed verwerkbaar (zagen e.d.)
- is goed te verlijmen met PU, Epoxy en PRF lijmen (niet met: PVAc, MUF)
- is geschikt voor RVS bevestigingsmateriaal (i.v.m. de zuurgraad)
- is 100% recyclebaar
- is duurder dan traditioneel kozijnhout
- is niet geschikt voor dorpels e.d. (het is daarvoor niet hard genoeg). 


brug van gelamineerde accoya in sneek, bron contemporist, oak architects (achterbosch architectuur en onix architecten), constructie schaffitzel holzbrückenbau:


Titan Wood uit Arnhem heeft als eerste bedrijf in Europa de gold certificering van Cradle to CradleSM ontvangen vanwege de milieuvriendelijke eigenschappen van Accoya: 
- hout uit verantwoord beheerde bossen is de bron voor het acetyleringsproces waarin uitsluitend biologisch afbreekbare of herbruikbare producten worden toegepast
- Accoya heeft de eigenschappen van tropisch hardhout en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan duurzaam bouwen. (Bron Technisch Weekblad.)

Documentatie
- Datasheet Accoya

- Korte handleiding Accoya hout

- Accoya als gevelbekleding (van Koninklijke Dekker)

- Brochure Utimal hout-aluminium gevelsysteem.