home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


aanpasbaar bouwen

 

aanpasbaar bouwen

Bij aanpasbaar bouwen wordt er vanaf het ontwerp rekening gehouden met het feit dat mensen minder valide kunnen raken. Bij deze woningen kunnen aanpassingen eenvoudig en tegen relatief lage kosten worden aangebracht, zodat de bewoner niet tijdelijk naar een verzorgingshuis hoeft of niet hoeft te verhuizen naar een gehandicaptenwoning. Het kan ook zijn dat iemand slechts voor korte of langere tijd minder valide is. 

Op deze manier kunnen bv. ouderen langer in hun woning blijven wonen, maar ook voor niet-minder-validen biedt een woning die "aanpasbaar" gebouwd is vele voordelen zoals een betere toegankelijkheid, een ruimere badkamer e.d.


afbeelding uit de ontwerpgids meegroeiwonen van meegroeiwonen:


Documentatie
- Soorten aanpassingen e.d. van de Advies Commissie (VAC)

- Aanpasbaar bouwen, de richtlijnen vergeleken, door Ing. B.A. Weggeman voor de toenmalige Stichting Gehandicaptenoverleg Amsterdam (SGOA)

- Ontwerpgids Meegroeiwonen van Meegroeiwonen en Enter Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid

- Documenten zoals Wenkenblad Sanitair (Rolstoeltoegankelijke toiletruimten & Doucheruimten) van Bouw Advies Toegankelijkheid


"Stappenplan" van de Keuzewijzer WelThuis, ook bij renovaties zijn de opties toe te passen (de volgorde is helaas vrij willekeurig; zie pdf voor een tabel)

Zie eventueel kangoeroewoning (meergeneratiewoning).

Eng. construction of adaptable housing