voorzetraam, achterzetraam

Voorzetraam heeft meer betekenissen:


1. Een voorzetraam is een raamconstructie die men aan de binnenzijde of buitenzijde van een kozijnconstructie aanbrengt, voornamelijk om voor warmte-isolatie te zorgen. Ook wordt de geluidsisolatie enigszins verhoogd. Een voorzetraam is een vorm van "dubbel glas", waarbij de luchtspouw voor de isolatie zorgt. Een voorzetraam werkt ook tegen tocht
Omdat het voorzetraam zichtbaar is en meestal een apart raamwerk heeft, is het belangrijk dit goed te laten passen bij het bestaande raam en kozijn.
Ga dan na of het voorzetraam open moet kunnen, bijvoorbeeld wanneer het bestaande venster te openen is en men dit wil handhaven.
Bij monumenten zijn voorzetramen aan de buitenzijde vaak niet toegestaan, omdat die het uiterlijk aantasten.

Vaak wordt, in plaats van glas, plexiglas of polycarbonaat toegepast i.v.m. kosten, isolatiewaarde, gewicht en eenvoud (zagen, boren). 
Voordelen kunststof plexiglas of polycarbonaat t.o.v. glas:
- het gewicht van het voorzetraam kan belangrijk zijn omdat oudere kozijnen niet veel zwaar glas kunnen dragen; HR-glas is te dik en te zwaar voor oude dunne kozijnen
- bij eventueel verplaatsen breekt kunststof minder snel
- in polycarbonaat is het voorzetraam ook toepasbaar tegen vandalisme (bij glas-in-lood het polycarbonaat aan de buitenzijde plaatsen)
- het isoleert een klein beetje beter (hoewel de R-waarde bij 4 mm dik nauwelijks verschilt, 0,02 t.o.v. 0,01, voelt kunststof al snel warm aan).
Nadelen van plexiglas en polycarbonaat t.o.v. glas:
- het verbleekt na ca. 10-15 jaar
- vooral dunnere varianten kunnen wat zwabberig overkomen (is niet zo stevig als glas en het zicht lijkt toch wat minder dan bij glas).

Voorzetramen kunnen permanent bevestigd zijn, maar vaak zijn ze te openen of zelfs te demonteren, zodat in het warmere seizoen in het geheel geen hinder wordt ondervonden van het voorzetraam. Er zijn systemen met voorzetramen die vast verbonden zijn aan de raamstijlen en die gewoon geopend kunnen worden omdat één zijde scharnierend is vastgezet. Voorzetramen zijn in korte tijd te bevestigen.
Er zijn ook gebogen varianten.

Vooral bij glas-in-lood-ramen en bij herbestemming van oude, cultuurhistorisch belangrijke gebouwen geven voorzetramen (aan de binnenzijde van het raam) een aanmerkelijke verlaging van de stookkosten en verhoging van het comfort.

Een voorzetraam aan de binnenzijde van een gebouw wordt soms "achterzetraam" genoemd (eigenlijk steeds vaker, vooral bij monumenten). 
Voordelen van een voorzetraam aan de binnenzijde, dus van een achterzetraam:
- kan soms worden toegepast bij monumenten waar dubbele beglazing niet toegestaan is
- de weerbestendigheid van het achterzetraam is niet zo belangrijk (normaliter zorgt het al aanwezige glasraam voor voldoende weerstand tegen bijvoorbeeld regen)
- kan eventueel worden aangebracht zodat het open kan (bijvoorbeeld bij condensatie in de spouw van raam en achterzetraam)
- het materiaal hoeft geen glas te zijn, maar kan vaak beter polycarbonaat zijn (staat minder onder invloed van het weer, is lichter in gewicht).
Nadelen van een achterzetraam:
- is meestal minder fraai (de bewoners zullen een minder fraai achterzetraam storender vinden dan zo'n voorzetraam aan de buitenzijde)
- vensterbank is meestal minder goed te gebruiken.

Soms mag de luchtspouw tussen voorzetraam en bestaand raam niet volledig afgesloten zijn, omdat de spouw licht geventileerd moet worden, bijvoorbeeld bij regelmatig optreden van condensatie in de spouw.

Er zijn speciale constructies voor achterzetramen bij stalen ramen (zie bijvoorbeeld TKE).


voorzetraam, eenvoudig te (de)monteren en scharnierend, duraview (dorigo-rosbag):


achterzetraam, voorzetraam aan de binnenzijde, gemakkelijk te openen, feestvlaggetjes in de luchtspouw (isoglas):


plaatsing van een voorzetraam aan de binnenzijde van een monument
; klik voor groter (cultureel erfgoed):


eenvoudig te (de)monteren voorzetraam (achterzetraam);
klik voor groter (belned beglazingsartikelen):


voorzetraam, beveiliging voordeur, raamdetail:


Zie ook bijvoorbeeld reversibel.
Zie eventueel vele soorten vensters.
Verg. voorzetwand.

Eng. double window, secondary glazing, storm window (Am.)


2. Een voorzetraam van bijvoorbeeld glas-in-lood dat aan de binnenzijde van het raam vóór het glas wordt geplaatst. Isolatie is hier vaak geen onmiddellijk doel, maar wel de esthetische waarde, een zekere afscherming van de zon (zonwering) en minder inkijk van buiten.


voorzetraam in glas-in-lood (haddon hall tiffany):


3. Een "voorzetraam" in de vorm van een rechthoekig hor, dat in de opening van een schuifraam past, wordt sassinet of chassinet genoemd.
Ook bestaan er raamschermen met textiel of gaas die binnenshuis voor het (schuif)raam werden geplaatst, waarschijnlijk voor meer privacy, wellicht op de verdieping als veiligheid tegen naar buiten vallen en op de begane grond als beveiliging (je hoort in ieder geval iemand binnenkomen), en met horrengaas misschien toch ook een beetje om insecten buiten te houden.


"voorzetraam", chassinet, sassinet;
klik voor de volledige afbeelding (foto k. roderburg, beeldbank cultureel erfgoed rce 540791):