travertijn

Ook: travertin. Travertijn is natuursteen, een kalksteen die gevormd wordt door de neerslag van kalk uit oververzadigd water uit warme bronnen. Takjes, bladeren en ander materiaal dat in dit water valt en later verteert, veroorzaken de kenmerkende poriën van dit materiaal. Een belangrijke vindplaats van travertijn is het plaatsje Tivoli ten oosten van Rome.
Travertijn is, ook als tegel maar vooral voor binnenshuis, in een aantal kleuren verkrijgbaar waaronder wit, zandkleurig (travertin sable), bruin, roze en roodbruin (travertin rouge).
Nadeel van travertijn kan zijn dat het wat snel verweert, denk aan het Monument op de Dam dat al na 50 jaar een forse restauratie nodig had, hoewel de kerk op de laatste foto al in de 12e eeuw gebouwd is, dus met de juiste behandeling kan het wellicht toch lang meegaan.


als voorbeeld een lichte en een rode travertin (resp. naturestone en bmb):


monument op de dam met verweerde travertijn:



Bekende namen van travertijn:
Oniciata F - lichte tint met fijne aders
Chiaro - beige geel licht geaderd
Chiara striato - beige geel gestreept
Scuro - donker
Scuro striato - donker gestreept
Rose Nuvolato - licht met bruine ader.

De term travertijn of travertin is afkomstig uit het Italiaanse travertino (id.), ouder tivertino, uit de Latijnse term Tiburtinus, d.w.z. (afkomstig) van de stad Tibur (Tivoli); bron Etymologiebank.

Met dank aan o.m. Sam Gerrits, Bouw-TNO.

Eng. travertine