tegeldrager

Tegeldragers worden toegepast onder tegels die bijvoorbeeld op een dakterras of parkeerdak liggen. Door de tegeldragers kunnen de tegels op een ongelijk dakterras horizontaal worden gelegd en kan water door de open voegen tussen de tegels onder de tegels afgevoerd worden. Meestal dragen ze betonnen trottoirtegels maar ook bij dikker natuursteen bewijzen tegeldragers hun nut.
Verstelbare tegeldragers worden ook toegepast om de terrasbalken (de smalle balken waarop de terrasplanken of -tegels liggen) boven de ondergrond te houden; ze worden in die functie daarom ook terrasdragers genoemd.

Er zijn verschillende modellen die in hoogte, breedte, instelbaarheid (verstelbare hoogte, hoek waaronder de tegel ligt) en prijs aanzienlijk verschillen. 

Aspecten
- Tegeldragers worden uitsluitend op een harde, stabiele ondergrond toegepast, omdat anders de tegeldragers (gedeeltelijk) in de ondergrond zakken en de tegels ongelijk gaan liggen (de tegels gaan dan enorm klapperen als je er overheen loopt).
- De soort tegeldrager is mede afhankelijk van het materiaal van de tegel (keramiek, composiet, hout, kunststof e.d.). Let op: houten en gladde keramische of kunststof tegels of planken zijn bij nat weer vaak zeer glad. Soms kunnen tegels of planken ingestrooid worden om bij nat weer minder glad te zijn.
- Modellen die in hoogte verstelbaar zijn, zijn geschikt voor een dakterras dat niet overal even vlak ligt of waarbij de tegels niet het afschot volgen maar juist horizontaal liggen. (Bij een vrijwel vlakke ondergrond kan een tegeldrager met een vaste hoogte met behulp van vulplaatjes ook, met wat moeite, een vlak terras geven.)
- Modellen tegeldrager met een opstaand stukje bepalen de open voeg tussen de tegels. Dit scheelt werk (en tijd) omdat het als een "voegkruisje" fungeert (om dezelfde afstand tussen de tegels aan te houden) en ook zorgt voor een opening voor de afwatering (drainage). 
- Balancers (kleine verhogertjes) op de tegeldrager vangen kleine oneffenheden in de tegels (en waarschijnlijk in de ondergrond) op.
- Tegeldragers zijn niet bij dunne tegels te gebruiken en niet bij elke grootte, omdat deze tegels door de ongelijke verdeling kunnen breken bij belopen of bij het plaatsen van wat zwaardere puntlasten. Voor de grotere tegels geldt daarom een bepaalde minimumdikte van de tegel: 35 mm (40 x 40 cm), 45 mm (50 x 50 cm), 50 mm (60 x 60 cm). Let op: bij grotere tegels moet, om breuk van de tegel te vermijden, ook in het midden van de tegel een tegeldrager geplaatst worden die exact moet worden afgesteld. (Met dank aan Marlux voor de eerlijke informatie.)
- Wanneer geluidsoverdracht beperkt moet worden, kan een rubber of EVA tegeldrager toegepast worden (EVA is ethyleenvinylacetaat, een slijtvaste kunststof).
- Sommige dakbedekkingen kunnen redelijk snel beschadigd worden (bitumen, epdm). Voor zo'n dakterras wordt een rubber tegeldrager aangeraden om beschadigingen te voorkomen van de dakbedekking. Houten of composiet tegels wegen meestal aanzienlijk minder dan betonnen of keramische tegels; om opwaaien e.d. te vermijden kunnen ze vastgezet worden op bijvoorbeeld een aluminium onderligger met daaronder rubber tegeldragers. (Aluminium onderliggers hebben o.m. als voordeel: licht in gewicht, rechte liggers, maatvast, weerbestendig, eenvoudige montage.) 
- De eenvoudige, goedkope rubber of bitumen tegeldrager met een zelfklevende onderkant wordt ook wel plakzegel genoemd.
- Voor zover bekend is laagste tegeldrager ca. 4 mm en de hoogste 550 mm.
- Speciale draintegels (dreentegels, balkontegels, nokkentegels) kunnen voor een betere drainage zorgen (omdat er tussen en onder de tegels enige open ruimte is), in combinatie met plakzegels of lage tegeldragers, afhankelijk van de situatie.


tegeldrager, kunststof polypropyleen,
vaste hoogte (hier 2 mm dikte), met opstaand stukje (tegeldrager.nl):


tegeldrager, kunststof,
in hoogte instelbaar (derbigum)


tegeldrager met opstaand stukje, in hoogte instelbaar (bouwpunt ottevaere):


rubberen tegeldrager, in verschilende afmetingen (hekwerk webshop):


regupol tegeldragers van gerecycled rubber, als ondergrond en gewichtsverdeler op dakterrassen en parkeerdaken; dikte 10, 15 of 20 mm (odv rubber en kunststoffen):


plakzegel van bitumen; niet gebruiken op kunststof dakbedekking (
hekwerk webshop):


tegeldrager als
plankendrager, terrasdrager (bouwpunt ottevaere):


goed breed dragende kunststof tegeldrager, met opstaand stukje voor de open voeg; met een regelingssleutel in te stellen (marlux):

in hoogte instelbare tegeldrager buzon, ook als
plankendrager (balkdrager, terrasdrager) toegepast (fiberplast buzon):


tegeldragers van
geluiddempende eva, instelbaar; bestand tegen extreme temperaturen (-40 C tot +100 C) en toepasbaar op iedere ondergrond (bitumen, kunststof, beton etc.):



oxxobase
tegeldragers voor keramische tegels op aangestampt zandbed; wanneer zich onder het zandbed grond bevindt, wordt onder het zandbed een geotextiel aanbevolen:


oxxobase tegeldragers; loop van het water;
waterafvoer tussen tegeldragers door:


Met dank aan Bouwpunt Ottevaere, Derbigum, Fiberplast Buzon, Marlux, ODV, Wovar ijzer- en metaalwaren, Zoontjens dakbestrating.

Verg. tegelkruisje, balkdrager.

Eng. tile support