ringdeuvel

Een ringdeuvel is een (meestal) stalen ring die, genesteld in voorgefreesde ronde groeven en in combinatie met een bout, ervoor zorgt dat de belasting van de ene plaat aan de andere wordt doorgegeven. Aan de andere zijde van de bout wordt een moer aangedraaid om de platen strak aan elkaar te verbinden. In plaats van een bout kan de klemmende verbinding tussen de platen ook natuurlijk worden gemaakt door een draadeind en moeren. 
Berekend moet worden welke de minimale randafstand is van de ring tot de rand van de plaat of balk. Wanneer meer ringdeuvels benodigd zijn, dient ook de minimale afstand tussen de deuvels bepaald te worden.

De ring heeft vaak een zogenoemd tongslot: een onderbreking van de ring met een lipje dat in een tegenoverliggende uitsparing valt; door dit tongslot kan de ringdeuvel het werken van het hout volgen.
Soms is de ringdeuvel enigszins taps toelopend om strakker in de groef te passen.
Naast stalen zijn er ook speciale aluminium ringdeuvels.
Ringdeuvels worden veelal toegepast bij het verbinden van delen van een gelamineerde spant of een vakwerkspant.

Met een speciale frees, de deuvelfrees, worden gelijktijdig een groef en een centraal gat in de plaat gemaakt; de gefreesde groef mag geen speling toelaten tussen ringdeuvel en groef. Door het gat in de as van de ring wordt de bout geplaatst die de platen op elkaar perst (voor sterkteberekeningen: de bout neemt bij een ringdeuvel geen krachten op). 

Varianten van de ringdeuvel zijn de plaatdeuvel en de (ronde) kramplaat.

NEN-EN 13271behandelt: "Bevestigingsartikelen voor hout - Karakteristieke sterkte en stijfheid van ring-, plaatdeuvel- en kramplaatverbindingen in hout".


nauwkeurige deuvelfrees (kostershop tools&supplies):


gelamineerde spanten aan elkaar gekoppeld, mede door ringdeuvels (laminated timber solutions):


Verg. deuvel.

Eng. annular dowel